Het is zomer en dat betekent het seizoen van de courgettes. Ik zag gele courgettes liggen bij mijn groenteboer en heb die samen met een groene gekocht. Ik heb ze rondom geroosterd op de barbecue en toen in stukken gesneden en er een lekkere dressing en verse kruiden bij gedaan. Deze heerlijke gegrilde courgettes met noten en kruiden wil je proeven!

 

Courgettes

 

Behalve groene courgettes zijn er ook gele, witte, gestreepte en kleine bolcourgettes te koop bij de groenteboer. Courgettes kan je met schil en al eten, spoel ze wel even van tevoren schoon onder de koude kraan. Verwijder dan het kopje en het kontje en verwerk het dan verder. Als je een hele grote courgette hebt, lepel dan de zaden eruit. Snijd hiervoor de courgette in de lengte doormidden en schraap dan met een lepeltje de zaadlijsten eruit.
Ook als je courgettes gaat vullen, lepel je het binnenste eruit.

 

Courgettes hebben weinig smaak van zichzelf, maar kunnen wel op vele manieren bereid worden. Je kunt courgettes rauw eten, ze grillen, bakken, wokken, in de oven bereiden, er pastaslierten van maken, soep ervan maken of het verwerken in een cake. Ook de courgettebloemen zijn eetbaar.
Ik vind het heel erg lekker om ze te grillen, dan krijgen ze meer smaak.

 

Koop het liefst de kleinere exemplaren, die hebben een steviger structuur en meer smaak. Courgettes moeten wel mooi donkergroen en stevig zijn. Bewaar ze niet te koud, het liefst buiten de koelkast op een donkere en koele plek. Zo blijven ze wel een week goed.

 

Noten

 

Ik heb nu hazelnoten gebruikt in dit recept, maar je kunt ook pecannoten, walnoten, cashewnoten, amandelen of pistachenoten gebruiken. Wat jij maar in huis hebt.

 

Kruiden

 

Mijn kruidentuin staat overvol en dat is heerlijk. Een lekker kruid bij courgettes is sowieso verse munt, maar peterselie, bieslook, dille, oregano, basilicum, dragon, rozemarijn en tijm zijn ook een goede combinatie met courgettes.

 

 

Recept Gegrilde courgettes met noten en kruiden: