Wil je eens een bijzonder aardappelgerecht serveren tijdens een etentje thuis, maak dan deze geplette aardappelen met korianderpesto. Zoek hiervoor zoveel mogelijk gekleurde aardappeltjes uit bij de groenteboer. Het ziet er toch fantastisch uit als je deze schaal op tafel zet.

 

Geplette aardappelen, wij zijn er gek op. Crushed potatoes heet het op z’n Engels, dit vind ik eigenlijk leuker klinken dat geplet, maar ja we houden het maar op z’n Nederlands.
Voor dit gerecht kook je de aardappelen eerst gaar, dan leg je ze op een bakplaat en plet ze met een vork. Hierdoor worden ze lekker krokant tijdens het bakken in de oven.
Het is niet alleen super lekker, maar zo’n bord met gekleurde aardappeltjes ziet er ook nog eens feestelijk uit, nietwaar?

 

Aardappelen

 

Er wordt steeds minder aardappel gegeten en dat is jammer. Aardappelen zijn een bron van vitamines (o.a. B6 en C), mineralen en ze zitten vol met vezels. Ze zijn gezond, helpen mee aan een goede darmwerking en geven ons energie. Het grootste deel van de voedingsstoffen zit in de schil, door het schillen van de aardappelen gaan deze daarom helaas verloren.
Aardappelen zijn ontzettend veelzijdig, je kunt ze koken, bakken, puree of frietjes ervan maken.
In mijn blog Aardappelsoorten, lees je alles over de diverse soorten aardappelen.

 

Zoete aardappelen

 

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel maar een groente. Het is een goed alternatief voor onze ‘gewone’ aardappel. De smaak is zoet en deze groente kan gebruikt worden in hartige of zoete gerechten. De zoete aardappel is voedzaam, gezond en lekker. Ze bevatten veel vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Daarnaast bevatten ze complexe koolhydraten, deze worden langzaam verwerkt in ons lichaam.
De zoete aardappel is ook heel erg veelzijdig, je kunt ze verwerken in diverse gerechten. Zoek op de site maar onder zoete aardappel en je zult heel veel recepten hiermee vinden. Zoals frietjes, gepoft, hasselback of zelfs een zoete aardappelcake.

 

Tips:

 

Probeer aardappeltjes te vinden die ongeveer dezelfde maat hebben.
Als er aardappelen tussen zitten die groter zijn, zoals bijvoorbeeld de zoete aardappel, kook die aardappelen dan eerst 7 minuten voordat je de andere aardappeltjes erbij doet in de pan.
Het recept voor de Korianderpesto* vind je hier.

 

 

Recept Geplette aardappelen met korianderpesto: