Een tomatensalsa is een saus/dip gemaakt van fijngesneden tomaten. Heerlijk om zomers te maken en te serveren bij tortillachips of op een bruschetta. Ik heb nu een Geroosterde pittige tomaten salsa gemaakt en die is ook erg lekker. En de salsa is extra pittig door de jalapeño peper en hot sauce die ik erin verwerkt heb.
Door de tomaten en paprika te roosteren, krijg je een intensere en zoetere smaak aan deze salsa. Daarbij dan ook nog een lekkere roostersmaak.
De salsa is heerlijk bij geroosterd vlees of kip en daarom uitermate geschikt bij de barbecue.

 

Jalapeño peper

 

Je ziet deze peper steeds meer in de supermarkten of groentewinkels liggen. Het is een middelgrote (ongeveer 10 centimeter lange) chilipeper die familie is van de paprika en cayennepeper. Het is een behoorlijke pittige peper welke oorspronkelijk uit Mexico komt.
Er bestaan ongeveer 180 verschillende soorten van deze peper. De verschillen zitten em in de scherpte, grootte en kleur van de pepers. De onrijpe pepers zijn groen (die vind je het meeste bij ons) en ze zijn rood als ze rijp zijn. Er bestaan ook gele oranje, paarse en zelfs zwarte jalapeño pepers. De zwarte worden ook wel black bullets genoemd. Naarmate de pepers rijper worden, zijn ze minder pittig.
De meeste pit zit in de zaadlijsten en zaadjes van de pepers. Dus als je die verwijdert is de peper een stuk minder scherp.
Tegenwoordig worden in ons land jalapeño’s gekweekt in de kassen in het Westland, waardoor wij het hele jaar kunnen genieten van deze pittige rakkers.

 

Hete saus

 

Ik heb van Raijmakers Heetmakers een flesje pittige saus gekregen. Zij hebben verschillende soorten heetmakers en ik mocht de Tranquilizer gemaakt van habanero pepers en zoete aardappel ontvangen. Deze saus heeft spice level 3, maar heeft al een behoorlijke pit. Zij gaan zelfs tot spice level 5! Very spicy!
De saus lijkt een beetje op tabasco, dus als je deze niet kunt vinden gebruik dan de tabasco hot sauce hiervoor in de plaats.
Meng eerst een klein beetje van deze saus door de salsa, proef het dan. Houd je van pittig dan kan je natuurlijk nog een paar druppeltjes meer toevoegen.
Nou dit was jullie lesje in pittigheid vandaag.

 

Tip:

 

DDe tomatensalsa is o.a. heerlijk bij tortilla chips, de barbecue of bij deze Bavette.
 

Recept Geroosterde pittige tomaten salsa: