Deze gevlinderde kip met pindasaus is een recept van TV-chef Tom Kerridge. Nou mijn variatie dan op zijn Satay Chicken recept. Ik heb er een makkelijker versie van gemaakt, want met het recept van Tom ben je twee dagen bezig en heb je 34(!) ingrediënten nodig. Jullie vinden het toch niet erg hè dat ik er een simpeler recept van gemaakt heb voor jullie?
Het is een heerlijke pittige kip vol met pindasmaak geworden.

 

Tom’s recept

 

In het recept van Tom, ga je de kip eerst een nacht in de brine (pekelwater) zetten. Daarna smeer je de kip in met een papje van kurkuma, komijnpoeder en wat water. Je pakt het in huishoudfolie en laat dit ook nog een nacht marineren.
De pindasaus wordt van heel veel ingrediënten gemaakt, dan gekookt en na het afkoelen weer in de koelkast gezet.

 

Dan kan pas de kip in de oven, hij bakt het op 120°C in 2½ uur. Ik heb de oven iets hoger gezet en daardoor is de kip sneller gaar. Het voordeel van een kip op lage temperatuur roosteren in de oven is dat deze super mals wordt. Kom niet in de verleiding om de kip te roosteren op hogere temperaturen, want dan gaat de pindasaus aanbranden.
Het is niet een fotogenieke kip geworden, maar de smaken zijn subliem.

 

Gevlinderde kip

 

Het voordeel van het kopen van een hele kip is dat dit voordeliger is. Mocht je wat gegrild kippenvlees overhouden (denk het niet), dan kan je dat de volgende dag weer gebruiken om er een lekkere salade van maken. Goede reden dus om een hele kip aan te schaffen.

 

Door de kip te vlinderen*, is het sneller gaar in de oven. Het vlinderen van de kip is helemaal niet moeilijk, gebruik een gevogelteschaar hiervoor of een scherp vleesmes. Draai de kip met de borstfilets naar beneden. Knip of snijd de kip aan beide kanten langs de rugwervel door, dit snijd je er dus uit. Draai de kip dan om en druk hem stevig plat met vlakke handen.

 

Om zeker te weten dat de kip gaar is, zou ik beste een vleesthermometer gebruiken. Die steek je in het dikste gedeelte van de kippenpoot. Bij 70-72˚C is de kip helemaal gaar** en het vlees nog lekker sappig.

 

Erbij:

 

Ik heb er een lekkere zoetzuur van komkommer en een zelfgemaakte zoete chilisaus bij geserveerd. Maar je kunt natuurlijk ook een zelf gekochte zoete chilisaus erbij doen.

 

 

Recept Gevlinderde kip met pindasaus: