Ik heb toch een heerlijk vegetarisch gerecht voor jullie, namelijk deze Gochujang bloemkoolroosjes met rijst. Lekker pittig en een beetje zoet en zout, dit wil je proberen. Manlief die gek op vlees is, heeft zitten smullen en miste het vlees niet eens.

 

Gochujang*

 

Gochujang (spreek uit als koo-sjoe-djeng) is een donkerrode pittige rode chilipasta uit de Koreaanse keuken. Het is gemaakt van chilipoeder, kleefrijst, gefermenteerde sojabonen en zout. Deze saus wordt jarenlang op een traditionele en natuurlijke wijze gefermenteerd.

 

Deze chilisaus wordt gebruikt om Koreaanse stoofschotels op smaak te brengen, vlees te marineren, in noedelgerechten en als smaakmaker bij de bibimbap. Maar je kunt er in principe alles mee op smaak brengen, van vis, vlees, groenten of maak er een lekkere dipsaus van door het door mayonaise te mengen.

 

Er zijn vijf niveaus van Gochujang pittigheid, namelijk van mild, heet naar extreem pittig.
Pas dus op, het kan spicy zijn! Maar het is ook een beetje zoet, aards en umami, ik vind de smaak een beetje op miso lijken.
Je kunt de gochujang vinden in de meeste Aziatische toko’s. Ik heb deze pot online besteld bij Asian Food Lovers.
Bewaar de geopende pot in de koelkast en je hebt er nog heel lang plezier van.

 

Bloemkool

 

Bloemkool wordt veel gegeten in Nederland en dan meestal gekookt en met een sausje. Maar deze groente is zo veelzijdig en kan op heel veel manieren bereid worden. Je kunt bloemkool koken, frituren, stomen, roerbakken, roosteren, grillen, er soep of puree van maken, als rauwkost eten en er bloemkoolrijst van maken.
Het is niet alleen een lekkere groente maar de bloemkool is ook nog eens erg gezond. Er zitten veel voedingsstoffen, vitamines, mineralen en antioxidanten in.

 

En ik heb nog veel meer lekkere recepten met bloemkool voor jullie, zoek ze maar eens op. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke Bloemkool kastanjesoep, Kedgeree van bloemkoolrijst met gerookte forel, Taco’s met bloemkoolshoarma en biettzaziki, Zwarte rijst met bloemkoolsteaks en pindasaus of een Geroosterde bloemkool dip? Klinkt goed toch.

 

 

Recept Gochujang bloemkoolroosjes met rijst: