Het is weer kouder aan het worden, tijd voor een lekkere kom dampende soep. Met deze bloemkool en kastanje soep zet je een bijzondere soep op tafel. Een heerlijke romige vegetarische soep met daarop een pesto gemaakt van tamme kastanjes. Dit is natuurlijk ook een leuke soep om voor de feestdagen te maken, dan serveer je net weer even een iets andere soep.

 

Tamme kastanjes

 

Makke oftewel tamme kastanjes lijken op de wilde kastanjes, met het verschil dat je de wilde kastanjes niet kunt eten. De tamme kastanjes zijn niet helemaal rond en hebben een platte kant en een puntje aan de bovenkant. Hieraan zie je het verschil tussen die twee.
Nu kreeg ik van een aardige dorpsgenoot een grote zak tamme kastanjes en natuurlijk wilde ik daar dan iets lekkers van maken. Gratis uit de natuur en ook nog eens super lekker!
Hoe je deze kastanjes kunt poffen, lees je hier.

 

Je kunt de kastanjes natuurlijk ook kopen bij jouw groenteboer. En sommige supermarkten hebben ze ook liggen in de herfst. Als alternatief kan je een blik met kastanje puree* gebruiken voor dit recept. Dan hoef je ze niet eerst te poffen en te schillen, gemak dient de mens.

 

Maar als je dan toch kastanjes gepoft hebt, dan heb ik nog meer lekkere recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld hiervan:

Pastinaak met makke kastanjes uit de oven
Teriyaki risotto met paddenstoelen en kastanjes
Witte chocolade kastanje truffels
Pompoen en kastanje soep met cantharellen

 

Bloemkool en kastanje soep

Pesto

 

Van de overgebleven kastanjes heb ik een lekkere pesto gemaakt. Deze kastanje pesto met citroen en oude kaas is heerlijk bij deze soep. Mocht je geen kastanjes** gebruiken, maak de pesto dan van hazelnoten of walnoten, ook super lekker natuurlijk. En die pesto is ook lekker bij een borreltafel, heerlijk om op een stukje stokbrood te doen.
Je kunt deze pesto in je keukenmachine maken, maar met de vijzel gaat net zo snel.

 

Tip:

 

Als je de soep als hoofdgerecht eet kan je deze dik laten, serveer je het als voorgerecht maak de soep dan wat dunner door er meer bouillon of melk toe te voegen.

 

 

Recept Bloemkool en kastanje soep: