Dit recept komt uit het kookboek is ¡kook!. Het is niet alleen een kookboek maar ook een boek vol gezonde tips met daarbij natuurlijke heerlijke en gezonde recepten. Ik heb de Gravad Lax met rode biet mijn eigen twist gegeven en ik moet zeggen dat het een zalig gerechtje geworden is. Ik heb behalve rode biet ook gekleurde bietjes gebruikt.

 

Gravad Lax of ook wel gravlax komt oorspronkelijk uit Scandinavië. Het gerecht bestaat uit rauwe zalm welke gemarineerd wordt in een mengsel van zout, suiker en dille. Om vis langer te kunnen bewaren werd het op deze manier gemarineerd, goed ingepakt en begraven in de grond om te kunnen ‘rijpen’. Gravad lax betekent dus begraven zalm. Nu we koelkasten hebben, marineren wij de zalm één tot drie dagen in de koelkast.
Deze zalm is gemarineerd in rode bietjes, wat de buitenkant van de zalm zo mooi rood kleurt. Hoe langer je de zalm marineert hierin, hoe roder hij wordt.
Koop een zalmfilet met vel aan één stuk, dit snijdt iets makkelijker. Bedenk wel een paar dagen van te voren dat je dit gerecht wilt maken, het moeten namelijk wel een tijdje marineren.
Serveer het als een voorgerecht op een feestelijk etentje.

Ik een splash van de saus gemaakt …. oops I dropped the sauce. Op de tweede foto kan je zien hoe je de zalm weer op een andere manier kunt serveren.

 

Zalm

 

Nog een bijzondere manier om zalm te bereiden is deze Gebrande zalm. Als je gek bent op zalm, moet je dit echt eens proberen.