Ik heb al diverse stoofvleesgerechten op de site staan, maar nog geen Italiaans stoofvlees van rund. Een heerlijk stoofgerecht, wat lekker lang pruttelt op het vuur waardoor de smaken er goed in trekken kunnen. Een geweldig gerecht wat op een feestelijk etentje thuis niet zal misstaan op jouw tafel.

 

Stoofvlees

 

Dit is vlees wat op laag vuur heel lang heeft staan pruttelen, waardoor het vlees zo gaar wordt dat het bijna uit elkaar valt. Ja het heeft even tijd nodig, maar dan krijg je ook wel iets lekkers. Vooral in de herfst en winter is dit heerlijk om te eten, comfortfood ten top.
Eigenlijk heb je er niet zoveel werk aan. Eerst moet alles gesneden en aangebakken worden en dan laat je de pan lekker lang op een laag vuurtje staan garen.

 

Je kunt voor stoofvlees (doorregen) riblappen, runderlappen en/of sukadevlees gebruiken. Het sukadevlees kan je in z’n geheel stoven, maar de riblappen en runderlappen snijd ik meestal in blokjes. Het vlees mag best wel wat vet bevatten, dit geeft het vlees meer smaak en een zachtere structuur. Wees dus niet bang voor een beetje vet aan het vlees.
Elk soort vlees heeft zijn eigen gaartijd, zo zullen runderlappen iets sneller gaar zijn dan riblappen en sukade heeft nog langer nodig. Vooral als je de sukadelappen in z’n geheel stooft. En ook hierin scheelt het weer of je goed vlees koopt of niet, het ene riblapje kan daardoor sneller gaar zijn dan het andere.

 

Het is wel belangrijk dat je het vlees eerst goed bruin aanschroeit. Doe dit eventueel in verschillende porties. Als je te veel vlees gaat bakken in een pan kan het niet mooi aanbakken en gaat het vlees in de bakpan al stoven en wordt het niet mooi bruin.
En behalve lekker vlees, heb je ook smaakmakers nodig zoals ui, knoflook, wortel en kruiden en specerijen. Dit kan per gerecht andere kruiden en specerijen zijn.
Tijm en rozemarijn zijn typische smaakmakers voor de Middellandse Zee landen.
Ook het vocht waarin je gaat stoven is belangrijk. Gebruik een goede (Italiaanse) wijn. Slechte wijn kan geen lekker stoofvlees geven, gebruik het liefst de wijn die je er ook bij drinken wilt.
En dan is het toverwoord: geduld! Laat het vlees lekker lang stoven voor een boterzacht resultaat.

 

Ben jij ook zo gek op stoofvlees? Dan heb ik nog veel meer recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Indonesisch stoofvlees Rendang, Pittige Chinese rundvlees stoofpot, Marokkaanse runderstoofpot of deze Sukade met appelstroop?

 

Tips:

 

Als je dit wilt maken voor een etentje thuis, kan je het vlees al ruim van tevoren bereiden en op de avond zelf opwarmen.
Je hebt een goede stoofpan met dikke bodem nodig.
Serveer er tagliatelle, aardappelpuree, puree van groenten of een polenta bij.

 

 

Recept Italiaans stoofvlees van rund: