Deze kabeljauw met zeekraal en paprikasaus ziet er misschien ingewikkeld uit om te maken, maar het tegendeel is waar. Het is een super lekker gerecht en met de juiste voorbereidingen staat het in no-time of tafel. Maak het voor een speciaal etentje en de visliefhebbers zullen verrukt zijn.

 

Kabeljauw

 

De kabeljauw is een rondvis en familie van de kabeljauwen, waar wijting, koolvis en schelvis ook toe behoren. Kabeljauw komt veel voor in de Noordzee bij Noorwegen en IJsland, maar ook bij Newfoundland. Slechts een klein deel van de kabeljauw die in Nederland verkocht wordt, komt uit de Noordzee. Omdat het door overbevissing niet zo goed ging met de kabeljauw, is er veel geïnvesteerd in de kweek van deze vis. Daarom is deze vis ook niet zo goedkoop.

 

Kabeljauw bak je niet al te lang, je wilt dat de vis niet uit elkaar valt.
De vis is prachtig wit, stevig en heerlijk sappig (mits goed bereid). Je kunt deze vis bakken, grillen stoven of koken. Kabeljauw is het hele jaar door verkrijgbaar.
Probeer ’s winters eens de zogenaamde winterkabeljauw Skrei. Deze lekkere en spierwitte vis met stevig visvlees komt in de wintermaanden uit Noorwegen.

 

Gedroogde kabeljauw is in veel landen zoals in Scandinavië, Portugal en Suriname erg populair. Het is daar bekend als stokvis, klipvis, bacalhau of bakkeljauw.
Probeer deze Surinaamse Telo met Bakkeljauw ook eens.

 

Geroosterde paprika**

 

Als je vooraf de paprika’s gaat roosteren, is dit gerecht snel bereid. Je kunt dit al een dag (of dagen) van te voren doen. Zet hiervoor de grill van de oven aan en leg de paprika(s) hier vlak onder. Rooster ze tot ze geblakerd zijn en draai ze dan een kwartslag om. Herhaal dit totdat de paprika’s rondom zwart zijn. Haal ze dan uit de oven en laat ze iets afkoelen voordat je het zwarte vel ervan af trekt (dit gaat heel makkelijk). Verwijder de pitjes en leg de paprikastukken in een afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik.
Deze geroosterde paprika’s zijn ook heerlijk in een salade of soep, rooster er daarom meerdere tegelijk.

 

Tips:

 

Ingelegde citroenen* koop ik bij een Turkse winkel. Als je dit niet kunt vinden, rasp dan op het laatst wat citroen boven het gerecht.

 

 

Recept Kabeljauw met zeekraal en paprikasaus: