Als je in een kleiner gezelschap bent met de feestdagen en je niet een hele kalkoen wilt bereiden, dan is deze kalkoenrollade met barbecuesaus een mooi alternatief. Ik heb de rollade gemaakt van kalkoendij, een lekker mals stukje vlees van de kalkoen. En het voordeel van de dijfilet is dat het niet droog wordt maar lekker mals en sappig blijft. Vraag jouw poelier om het bot eruit te snijden en dan kan jij thuis zelf een lekkere rollade ervan maken.

 

Kalkoenrollade

 

De rollade maak je dus heel makkelijk zelf en het ziet er ook nog eens feestelijk uit.
Je kunt de rollade al een dag van tevoren vullen en opgerold in de koelkast bewaren. Dit is vooral fijn als je een feestelijk etentje organiseert en je niet de hele dag of avond in de keuken wilt staan. Dan hoef je ’s avonds de rollade alleen nog maar in de oven te doen en die doet het werk voor jou.
Mocht je een echte pitmaster zijn, dan bereid je de rollade natuurlijk op de barbecue.

 

Ik heb de rollade gevuld met een chutney, een zelfgemaakte kweepeerchutney. Maar deze mangochutney, chutney van appel of chutney of cranberries zal het ook goed doen als vulling. Je rolt het vlees dan op en bind het vast met slagerstouw. Dit rol je dan weer strak op in huishoudfolie (zie foto’s gallery).

 

Erbij

 

Ik heb bij dit gerecht balsamico uien uit de oven geserveerd. Hoe je die kunt maken, lees je hier. In plaats van uien, heb ik sjalotjes gebruikt. Het voordeel hiervan was dat ze sneller gaar zijn.

 

Daarnaast heb ik nog gepofte zoete aardappelen erbij gemaakt. Ik had manlief gevraagd om zoete aardappelen te kopen voor mij en toen kwam hij met paarse zoete aardappelen thuis. Maakt niet uit, oranje of paarse, de smaak is hetzelfde. Mocht je dikkere zoete aardappelen gekocht hebben, dan hebben ze wat langer nodig om te garen.

 

Wijn

 

Kalkoen is een typisch gerecht met de Kerstdagen, maar ook al is het geen Kerst, dan is deze rollade heerlijk om te maken. Natuurlijk is het lekker om bij deze rollade een goed glas wijn te drinken. Ik mocht van Pays d’Oc een fles Excellence – Cabernet Sauvignon – Pays d’Oc IGP ontvangen en heb deze gedronken bij dit gerecht. De stoere en donkere wijn smaakte prima erbij. Deze wijn is te koop bij de Jumbo.

 

 

Recept Kalkoenrollade met barbecuesaus: