Probeer eens deze heerlijke balsamico uien uit de oven. Lekker bij een stuk vlees of kip, heerlijk bij een risotto, een paté of zo op een stokbroodje bij de borrel.

Door de uien te roosteren in de oven in een mengsel van een goede balsamico met honing, worden de uien lekker zacht en karamelliseren ze. Zoet, zuur, en een klein bittertje van de karamel, smaken die goed samengaan. In dit gerecht speelt de ui de hoofdrol. Uien worden zoveel gebruikt in de keuken, maar altijd als smaakmaker in gerechten, sauzen of soepen. Maar weinig staat deze groente in de spotlight.

 

Uien

 

Uien is een groente uit de lookfamilie. Hiertoe behoren ook knoflook, prei, sjalot, bieslook en daslook. Rauw zijn ze behoorlijk sterk, maar bij verhitting krijgen ze een milde smaak. Ik heb het geluk dat ik in de uienprovincie van Nederland woon en wij zijn er dan ook erg gek op.

 

Uien zijn goedkoop en goed voor ons. Niet alleen als smaakmaker, maar ze bevatten veel vitamine C, antioxidanten en ze werken ook nog eens ontgiftend voor onze lever. Ze bevatten geen cholesterol, wat weer goed is voor ons hart.
Uien bevatten goede bacteriën, wat weer gunstig is voor onze darmen en spijsvertering.
Als je verkouden bent en je legt een opengesneden ui op je nachtkastje, dan geeft dit een verlichtende werking op onze longen. Probeer het eens!

 

Al met al genoeg redenen om vaker of misschien zelfs dagelijks uien te gebruiken in ons eten. Uien zijn zo veelzijdig, je kunt er altijd wel iets lekkers van maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een klassieke Uiensoep of deze Chutney van witte uien. Hiermee krijg je al een portie uien naar binnen.

 

Tips:

 

Je kunt deze uien eventueel een dag van tevoren bereiden en dan op de avond zelf even verwarmen in de oven (25 minuten op 180˚C).
Neem een lekkere stroperige balsamico, dit geeft ook een lekker resultaat.
Als je de uien bij rundvlees serveert, gebruik dan een runderbouillon. Zo niet, dan kan je ook een kippenbouillon of groentebouillon gebruiken.
Bij het schillen van de uien laat je het kopje en kontje eraan zitten. Dit zorgt ervoor dat de halve uien niet uit elkaar vallen.

 

 

Recept Balsamico uien uit de oven: