Dit recept van kippendijen met za’atar en kikkererwten is een recept van de Britse TV chef Nigel Slater. Het is een gerecht uit zijn programma Nigel Slater’s Middle East, waarin hij een culinaire reis maakt door de Midden-Oosterse landen. Zijn recept heet Za’atar chicken with chickpeas and garlic yoghurt. Toen ik dit simpele gerecht voorbij zag komen, wist ik al gelijk dat wij dit lekker zouden vinden en heb ik het daarom snel gemaakt. En ik kan jullie verklappen dat het inderdaad superlekker is. Simpel maar met zoveel smaak, probeer het eens.

 

Kip

 

Je had vroeger de reclameslogan: kip het meest veelzijdige stukje vlees. En dat is ook zo, behalve een lekkere gebraden hele kip, kan je nog zoveel meer met alle delen van de kip bereiden. Ik ben gek op kip, maar ja ik ben dan ook geboren en opgegroeid in Barneveld. En mijn beide opa’s zaten in de kip- en eierhandel, dus werd er veel kip gegeten bij ons thuis. Kip verveelt nooit en als ik niet weet wat ik koken moet, dan gooi ik meestal een hele kip in de oven. Elke keer natuurlijk wel anders gekruid, zodat het toch weer anders smaakt.

 

Ik koop de kip meestal vers uit eigen polder bij mijn kippenboer Karin van Polderkip. Zij telen ook de lekkerste Polderknoflook en die twee gaan heel goed samen kan ik je verklappen. Het is een duurzaam en kringloopbedrijf wat het milieu minder belast. Ze gebruiken eigen graan om de kippen te voeren en de kippenmest wordt weer gebruikt voor hun eigen gewassen zoals de knoflook.
Karin is een moderne boer en is altijd bezig om haar bedrijf te verbeteren. En om het haar klanten makkelijk te maken. Zo hebben zij aan de weg een heuse automaat waar je de beter leven kip uit kunt halen.

 

Za’atar

 

De Midden-Oosterse kruidenmix za’atar is al aardig ingeburgerd in ons land. Zo kan je het al bij heel veel supermarkten kopen. Ik haal het meestal bij een Turkse winkel. Je kunt de mix gebruiken als dip bij Turks brood met olijfolie of als marinade voor vlees of kip.
Het geeft deze kip een heerlijke en bijzondere smaak.

 

Tip:

 

Als je niet van koriander houdt, gebruik dan verse muntblaadjes.

 

 

Recept Kippendijen met za’atar en kikkererwten: