Ik heb toch een heerlijke twist op de Italiaanse klassieker panna cotta. Het is een romige kokosmelk panna cotta met rabarber. Heel makkelijk te maken met dezelfde zachte textuur als de klassieke panna cotta en een heerlijke milde smaak van kokos. Daarbij de zacht gegaarde rabarber, het is een match in heaven!

 

Panna cotta

 

Dit is een Noord-Italiaans nagerecht gemaakt van room, melk, suiker en gelatine. De naam panna cotta betekent letterlijk gekookte room. De room en melk wordt met de suiker gekookt en daarin wordt dan de gelatine opgelost. Meestal wordt er ook nog vanille verwerkt in dit dessert.

 

Er zijn tal van variaties te verzinnen op de panna cotta en deze kokosmelk panna cotta met rabarber is daar een van. Alhoewel de Italiaanse smaakpolitie het daar wellicht niet mee eens is. Meestal wordt de panna cotta in een vormpje gemaakt en dit wordt dan gestort op het bord. Ik heb het nu in glazen geserveerd. Eigenlijk voor de zekerheid, omdat ik niet zeker wist of ik genoeg gelatine had gebruikt (wel dus).

 

Agar agar

 

Door het gebruik van alleen maar kokosmelk en eventueel met agar agar in plaats van gelatine, tover je dit heel simpel in een vegan nagerecht.
Gelatine is niet geschikt voor veganisten, omdat het gemaakt wordt van runder- of varkensbotten. Hiervoor in de plaats kan je agar agar gebruiken, dit is een algenproduct.
Je vindt het in de grotere supermarkten, toko’s of in natuurvoedingswinkels. Het is een poeder wat je oplost in de warme vloeistof. Agar agar is bindt vier keer sterker dan gelatine, je hebt er dus niet zoveel van nodig.
Het enige nadeel van agar is dat het de bindende werking al na 2 dagen verliest.
De verhouding is dus 10 blaadjes gelatine staat voor 4 gram agar agar.

 

Kokosmelk*

 

Niet alle soorten kokosmelk zijn geschikt om panna cotta van te maken. Je hebt een blik nodig waarin de kokosmelk zich niet opsplits in een hard gedeelte en een waterig gedeelte. Het moet dus een blik zijn wat een dikke kokosmelk bevat, dit bindt namelijk het beste. Wellicht weet jij welk merk dit is. Anders schud je flink met het blikje, dan hoor of voel je wel dat er een egale dikke massa in zit of niet.

 

Rabarber

 

Als rabarber in het seizoen is, gebruik je dit als topping. Ik rooster rabarber altijd in de oven, zo blijft de stukje mooi intact. Maar je kunt het ook gewoon koken, als je dat liever doet.
In plaats van rabarber kan je ander fruit wat dan in het seizoen is gebruiken. Zoals bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, passievruchten, mango, ananas of gepocheerde pruimen. Wat jou maar lekker lijkt.

 

Tip:

 

Ik heb nog twee heerlijke panna cotta recepten voor jou, namelijk deze frisse Yoghurt panna cotta met Amarena kersen en winterse Kaneel panna cotta met stoofpeer. Probeer die ook eens!

 

 

Recept Kokosmelk Panna Cotta met rabarber: