Na de maand december zijn we wel weer toe aan wat lichtere en vleesloze gerechten. Ik heb zo’n supersimpel en snel te maken vegetarische recept voor jullie. Oranje noedels met wortel is in no time bereid en is ook nog eens super smakelijk. Maak het zo pittig als jij lekker vindt.
Voor dit recept van oranje noedels met wortel werd ik geïnspireerd door het recept ruby noodles van Nigella Lawson. Zij heeft in dit recept spaghetti gekookte in rode bietensap.

 

Noedels

 

Ik heb glasnoedels gebruikt in dit recept. Deze zijn heel snel gekookt en nemen ook mooi de oranje kleur op van het wortelsap waarin ze gekookt worden.
Daarnaast heb ik ook nog een soort ‘noedels’ gemaakt van een grote winterpeen, door deze in dunne slierten te snijden met een spiralizer.
Je zou ook een ander soort noedels kunnen gebruiken zoals mie, wok-noedels, ramen, soba of udon noedels. Alleen weet ik niet zeker of deze noedels ook de oranje kleur aannemen van het wortelsap.

Oranje noedels met wortel

 

Wortelsap

 

Koop een fles wortelsap in de supermarkt of maak zelf sap als je een sapcentrifuge hebt. Breng het wortelsap met smaakmakers zoals limoensap, knoflookteen en gember aan de kook en kook hierin dan de noedels en wortelslierten.
Giet het eventueel af als het niet ‘droog’ gekookt heeft en breng het dan nog op smaak met sesamolie, vissaus, sojasaus en chili knoflooksaus.

 

Tips:

 

Hoelang je de noedels moet koken, hangt af van het soort noedels die je gebruikt.
Blijf erbij en check of de noedels gaar zijn. Als niet alle wortelsap geabsorbeerd is, kan je de noedels afgieten. Laat wel iets vocht achter in de pan, anders wordt het te droog.

Wil je het als vegetarisch gerecht serveren, vervang de vissaus* en sojasaus dan door veganistische alternatieven.

Furikake** is een Japanse smaakmaker gemaakt van zeewier, geroosterde sesamzaadjes, zout en suiker. Je kunt het gebruiken als topping op heel veel gerechten zoals op rauwe vis, salades, noedelsoep, sushi, gekookte rijst of poké bowl. Je kunt het eventueel vervangen door sesamzaadjes.

En nog zo’n mooi oranje gerecht is deze Gekonfijte zalm met oranje groenten.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Oranje noedels met wortel: