Bij mijn groenteboer was de romanesco in de aanbieding. Wat zal ik eens met deze bijzondere torentjesbloemkool maken? Manlief had zin in pasta, dus is het een heerlijke pasta met romanesco en kaassaus geworden. Dit romige recept voor pasta met romanesco en spekjes is echt een schot in de roos als je zin hebt in pasta met een heerlijke romige kaassaus. Het is snel en gemakkelijk te maken, zelfs als je moe bent na het werk en je het avondeten binnen een redelijke tijd op tafel wilt hebben.

 

Romanesco

 

Deze groene groente is een koolsoort, het is geen bloemkool en ook geen broccoli. Het is wel een koolsoort die hieraan verwant is. Als je geen romanesco kunt vinden, kan je het vervangen door bloemkool of broccoli, of een combinatie van deze twee.
De kool ga je eerst in kleine roosjes snijden, hoe kleiner de roosjes hoe sneller de romanesco gekookt is. Reken op ongeveer 6-8 minuten. De kool blijft mooi groen bij het koken en de smaak is wat zoeter en milder dan de broccoli.

Pasta met romanesco en kaassaus
Deze groente is ook heel erg leuk om in z’n geheel te koken en zo te serveren met de Kerst.
Probeer ook eens deze romanesco salade met komkommer en radijsjes of romanesco salade met parelgort.

 

Pasta

 

Ik heb voor dit recept kleine schelpjes, de zogenaamde mini conchiglie gebruikt. Je kunt ook andere pastasoorten zoals penne, fusilli, farfalle of zelfs macaroni gebruiken voor dit recept.
Kook de pasta in ruim water met behoorlijk wat zout erin. Afhankelijk van hoelang de pasta koken moet, voeg je ongeveer halverwege de romanesco roosjes toe en kook je die met de pasta in dezelfde pan. Dit scheelt weer een pan met afwassen.
Als je de pasta afgiet, houd dan wat water achter. Dit kan je gebruiken als de saus te dik wordt.

 

Tips:

 

Als je er een vegetarisch gerecht van wilt maken, laat je de spekjes achterwege of je vervangt dit door vegetarische spekjes.

In plaats van geraspte oude kaas, kan je ook Parmezaanse kaas of een andere kaas die jij lekker vindt gebruiken.

 

 

Recept Pasta met romanesco en kaassaus: