Ik eet graag seizoens-producten, dus toen ik romanesco bij de groenteboer zag liggen, wist ik dat ik een recept wilde bouwen rond deze prachtige groente. Zo is romanesco salade met parelgort ontstaan.

 

Romanesco

 

Romanesco behoort tot de brassica-familie, samen met andere kruisbloemige groenten zoals kool, bloemkool en spruitjes. Romanesco is qua smaak en textuur vergelijkbaar met broccoli en bloemkool en is heerlijk geroosterd, gebakken, gestoomd of zelfs rauw. Maar in tegenstelling tot broccoli of bloemkool heeft romanesco een ongelooflijk levendige groene tint en een puntachtig uiterlijk, waardoor het een zeer visueel dramatische groente is! Als ik er alleen al naar kijk, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Je vindt romanesco bij de groenteboer of op je lokale boerenmarkt. Als je het niet kunt vinden, hoeft u zich geen zorgen te maken. Bloemkool of broccoli zou een prima vervanger zijn in dit recept.

Romanesco salade met parelgort

 

Parelgort

 

Ik gebruik parelgort graag in salades omdat het zo neutraal van smaak is, verzadigend en een bevredigende textuur heeft. Ik kook het in ruim water (zorg ervoor dat het goed afgedekt staat) op laag vuur gedurende ongeveer 20 minuten. Ik raad aan om vaak tegen het einde van de kooktijd te testen. Je wilt dat het graan gaar is, maar je wilt wel dat het zijn aangename bite behoudt. Oh en negeer wat er op het pakje staat, op mijn pakje stond dat ik het graan 60 minuten moest koken, maar dat klopt absoluut niet, zelfs na 25 minuten zag het graan er een beetje te gaar uit.

 

Als je deze salade glutenvrij wilt maken, wat dacht je dan van volkoren rijst of quinoa? Het zal niet helemaal hetzelfde, maar toch wel heerlijk zijn. Ik raad ook aan om ongeveer een eventueel gekookte kikkererwten toe te voegen als je extra eiwitten wilt toevoegen.

 

Granen

 

Ben jij ook zo dol op van die hele granenkorrels in gerechten? Dan heb ik nog meer heerlijke recepten voor jou:

Knolselderij ‘steaks’ met gerst
Speltsalade met geroosterde zoete aardappel
Salade met spelt, rode ui en biet
Pompoen met speltkorrels en kaassaus
Spelt met asperges en avocado
Kippensoep met wortel, witte bonen en spelt
Speltsalade met groenten uit de polder

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Romanesco salade met parelgort: