Ik heb een Flevour foodbox gekocht om de boeren in onze mooie Flevopolder een beetje te steunen. In deze box zat o.a. hele speltkorrels en heerlijke groenten van Zonneheerdt. Bij dit laatste bedrijf heb ik al eens een kijkje mogen nemen en aanwezig zijn bij de oogst van wortelen. Heel indrukwekkend was dit. Van deze ingrediënten heb ik een lekkere Speltsalade met groenten uit de polder gemaakt. Dit gerecht kan je warm, lauwwarm en zelfs koud serveren. Een multifunctioneel recept dus.

 

Producten uit de box voor dit gerecht zijn:

 

Speltkorrels en tarwemeel van Zonnespelt
Gele en paarse wortelen, bieten en pastinaak van Zonneheerdt
Ras-el-hanout van Nadiamerijnsouq
Knoflook van Polderknoflook
Koolzaadolie van Brassicaolie

 

Ik vind het leuk om deze ingrediënten zoveel mogelijk met elkaar te combineren. Vandaar deze salade met de heerlijke groenten van boer Martin en de knoflook van boer Karin en de ras-el-hanout van Nadia. Het is een heerlijke combi geworden.

 

Spelt

 

Spelt is al een tijdje super hot. Dit oergraan is een licht verteerbaar graansoort die goed verdraagbaar zijn voor mensen met een tarwe-intolerantie. Spelt is puur en gezond omdat er lekker veel vezels, voedingsstoffen, eiwitten, zink en vitamine B in zit. Dit graansoort is vooral bekend door het speltbrood.
Het is te koop als korrels en bloem, verkrijgbaar in de grotere supermarkten en natuurvoedingswinkels. Er zijn steeds meer speltproducten te koop, zoals brood, crackers, ontbijtgranen of tussendoortjes.

Je kunt rijst of quinoa heel goed door speltkorrels vervangen.
Koken: Week de speltkorrels eerst een nacht voordat je het gaat koken, giet dan af. Doe 3 koppen water of bouillon en 1 kop spelt in een pan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ongeveer 45-60 minuten koken tot de korrels zacht geworden zijn. De speltkorrels zullen wel een ‘bite’ houden en dat vind ik wel lekker in deze salade.
Lees ook mijn blog: Granen en op graan lijkende producten over nog meer graansoorten zoals spelt.

 

Tip:

 

Omdat ik de chioggia biet zo mooi vind, heb ik een halve rauw in dunne reepjes gesneden en over de salade geserveerd.

 

 

Recept Speltsalade met groenten uit de polder: