Deze keer heb ik de speltkorrels uit de lokale foodbox van Flevournl op een andere manier gecombineerd. Het is Spelt met asperges en avocado geworden met daarbij een heerlijke sesamsaus. Lokaal meats east op dit bord met lekkers.

 

De producten uit de lokale foodbox die ik gebruikt heb voor dit gerecht zijn:

Speltkorrels en tarwemeel van Zonnespelt
Biologische asperges van Flevo Asperges
Knoflook van Polderknoflook
Koolzaadolie van Brassicaolie

 

Spelt

 

Spelt is een oergraan wat licht verteerbaar is en goed verdragen wordt voor iedereen met een tarwe-intolerantie. Het is gezond, puur en lekker. Het bevat veel voedingsstoffen, vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. We kennen het van de speltproducten zoals speltbrood, crackers, etc.
Maar heb jij wel eens speltkorrels gegeten? Dit kan een mooie vervanger zijn voor quinoa, pasta of rijst.
Het nadeel van deze korrels is wel dat je het een nacht moet weken in koud water en dat het een uur moet koken. Houd daar wel rekening mee als je het wilt gaan bereiden.
De speltkorrels houden een ‘bite’ en zijn erg lekker in een salade. Ik heb met de speltkorrels uit deze lokale foodbox ook een heerlijke Speltsalade met groenten uit de polder. Probeer dat ook eens.

 

Groene asperges

 

Deze asperges groeien niet in de grond zoals de witte asperges, maar boven de grond. Hierdoor ontstaat de groene kleur. Ze zijn eigenlijk iets gezonder dan de witte exemplaren, omdat ze langer aan de wortel blijven zitten. En ze hebben meer smaak dan de witte. Het voordeel van groene asperges is ook dat je ze niet hoeft te schillen.
Ik vind ze alle twee lekker en je kunt beide soorten op vele verschillende manieren bereiden.
Groene asperges hoef je iets korter te koken dan de witte. Maar het lekkerst zijn ze als je ze grilt of wokt. Het grillen kan je in een grillpan doen, op de barbecue of in de oven. Ze blijven lekker knapperig hierdoor en krijgen een extra grillsmaak.

 

Tips:

 

Speltkorrels vind je in natuurwinkels en biologische winkels. Als je ze niet kunt vinden, gebruik dan bijvoorbeeld farro of parelcouscous hiervoor in de plaats.
Ik heb ooit eens rode sesamzaadjes gekocht in een toko. Je kunt ook de witte of zwarte sesamzaadjes gebruiken.

 

 

Recept Spelt met asperges en avocado: