Het is momenteel het seizoen van de bloedsinaasappels én Valentijnsdag zit eraan te komen. Daarom heb ik een heerlijke pavlova met bloedsinaasappels gemaakt. Ziet het er niet prachtig uit? Natuurlijk kan je ook een ronde pavlova maken, maar ik vond een hartvorm wel zo leuk. Lekkere zoete meringue met een topping van die mooie rode bloedsinaasappels die een lekker zuurtje hebben, een match made in heaven. Maak dit als nagerecht op Valentijnsdag.

 

Pavlova

 

Pavlova’s zijn helemaal niet moeilijk om te maken. En het ziet er altijd feestelijk uit. Een pavlova bestaat uit een meringue, dit wordt gemaakt van stijfgeklopte eiwitten en suiker. Je lepelt het in een vorm op een bakplaat, zoals bijvoorbeeld een hartvorm en bakt dit dan op lage temperaturen in de oven. Je kunt ook kleine eenpersoons pavlova’s maken of voor de Kerst eentje in kransvorm.

 

De topping bestaat meestal uit stijfgeslagen room en vers fruit van het seizoen. Dit kan je allemaal van tevoren klaarmaken en dan hoef je de pavlova alleen nog maar af te maken vlak voordat je het gaat serveren. Ideaal dus als dessert om een etentje thuis.

 

Het lekkerste is als de meringue krokant van buiten is en lekker smeuïg vanbinnen. Dit krijg je o.a. door de meringue op lage temperatuur te bakken in de oven, waarna deze het liefst de hele nacht in de oven (met de deur op een kier) verder uithardt.
Ik heb de pavlova nu afgetopt met slagroom, maar je kunt ook mascarpone, een mengsel van mascarpone en slagroom of een mengsel van slagroom met hangop erop serveren.

 

Vegan pavlova

 

Ik had voor deze pavlova niet genoeg eieren in huis en heb daarom aquafaba gebruikt. Dit is het dikke vocht wat in een pot kikkererwten zit. Je moet het iets langer kloppen dan eiwitten en om de smaak iets te verhullen heb ik 2 zakjes vanillesuiker gebruikt.
Door het gebruik van aquafaba is de meringue vegan. Wil je er helemaal een vegan gerecht van maken, gebruik dan het harde gedeelte van de kokosmelk uit een blik kokosmelk. Dit kan je eventueel nog luchtig opkloppen.

 

Bloedsinaasappels

 

De bloedsinaasappel is een sinaasappelsoort die van binnen rood is. Er bestaan twee variaties, namelijk de volbloed (de schil en het vruchtvlees zijn rood) en de halfbloed (die hebben alleen rood vruchtvlees).
De smaak van een bloedsinaasappel is lekker friszuur die nóg frisser is dan de ‘gewone’ sinaasappels.
Kan je die mooie rode bloedsinaasappels niet vinden, neem dan gewone sinaasappels of mandarijntjes. En als je deze taart voor Valentijnsdag wilt maken, zijn aardbeien of frambozen natuurlijk ook heerlijk.

 

Tips:

 

De meringue kan je al een paar dagen vooruit maken. Wikkel het in huishoudfolie en vervolgens in folie en bewaar op een koele droge plek.

125 gram eiwitten (ongeveer 4 grote eieren) kan je vervangen door 125 gram aquafaba.

Extra nodig: bakpapier

 

 

Recept Pavlova met bloedsinaasappels: