Een lieve dorpsgenoot vroeg of ik iets met zevenblad kan, want haar tuin stond er vol mee. Natuurlijk kan ik er iets mee, dus hebben we een vuilniszak vol met zevenblad geplukt uit haar tuin. Ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan en heb er een heerlijke pesto van zevenblad van gemaakt. Onkruid eten kan echt lekker zijn!

 

Zevenblad

 

Volgens de laatste wildpluktrend kunnen we heel veel eten uit eigen tuin of wat er in het wild groeit. Een voorbeeld daarvan is daslook, brandnetels, paardenbloemen, weegbree, etc.
Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd omdat het aardig kan woekeren in de tuin. Als je het eenmaal in je tuin hebt, kan je het bijna niet meer uitroeien. In plaats daarvan kan je het beter gebruiken om er iets lekkers van te maken. Het blad smaakt namelijk een beetje naar peterselie en je kunt het gebruiken in diverse gerechten, zoals in deze pesto van zevenblad.

 

Maar je kunt er een stamppotje, kruidenboter, soep, salade of een roerbakgerecht van maken.
Omdat je niet weet of er kleine beestjes in zitten en of er beesten op gepiest hebben, moet je het blad eerst goed spoelen in een bak met koud water. Laat het goed uitdruipen en slinger het dan droog in slacentrifuge.
Je kunt het beste het zevenblad gebruiken voordat het gebloeid heeft.

 

Gezond

 

Zevenblad is een supergezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger was zevenblad een van de eerste kruiden die men at na de winter. Het bevat namelijk vitamine A, C, caroteen, kalium, calcium en magnesium.
Het werd al in de Middeleeuwen als bladgroente en medicinale plant verbouwd. Het blad werd ook gekneusd en gebruikt als pijnstilling op pijnlijke gewrichten.
Het versterkt ook de werking van de nieren en darmen en is vocht afdrijvend.
Allemaal dus goede redenen om dit te plukken en te gebruiken als een groente of kruid.

 

Tips:

 

Gebruik de pesto door de pasta, op een stokbroodje of tussen een lekkere gevulde sandwich.

Roergebakken zevenblad: spoel de blaadjes van het zevenblad goed schoon en laat uitlekken in een vergiet (niet droog slingeren). Bak – op middelhoog vuur – het zevenblad in een wok met olijfolie en een of twee fijngesneden knoflookteentjes. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Pesto van zevenblad

 

Recept Pesto van zevenblad: