Een piadina is een dun Italiaans platbrood wat vaak in Italië als sandwich verkocht wordt. Ze worden rijkelijk gevuld met de heerlijke Italiaanse producten zoals mozzarella, Fontina, prosciutto, salami, tomaten, tonijn, sla, basilicum, etc. Ideaal voor onderweg. Je kunt een piadina koud of warm eten. Deze piadina gevuld met groente en kaas hebben wij warm gegeten.

 

Piadina

 

Wat vroeger een gerecht voor arme mensen was, is nu een hippe sandwich geworden wat overal op straat te koop is in Italië. Je kunt het eten als ontbijt, lunch, avondmaaltijd of zelfs als borrelhap.
Piadina’s worden gemaakt van bloem, water (of melk), olijfolie, baksoda en zout. Er wordt dus geen gist gebruikt en het brood is simpel en snel te maken. Daarom werd het dagelijks gemaakt en gegeten. Het platte brood is soepel en kan opgerold worden als een wrap.
Het brood heeft een lekkere structuur en als je het verwarmt of bakt in een pan wordt het lekker krokant. Je kunt het zelfs vullen met zoetigheid zoals een jam of Nutella.

 

Je vindt dit platbrood in de grote supermarkten zoals de AH en af en toe heeft de Lidl het te koop als ze een Italiaanse weekthema hebben.
Maar je kunt het ook heel makkelijk zelf thuis maken:
Meng bloem, baksoda en zout met elkaar. Voeg hier olijfolie toe en meng dit erdoor. Voeg dan water of melk toe en meng tot je een zacht deeg hebt. Laat het deeg rusten. Verdeel het dan in porties en rol het uit tot een groot rond plat brood. Bak dit 2 minuten per kant in een hete pan. Vul het en serveer het direct.

 

Ik heb het nu gevuld met courgette en spinazie wat ik nog in de koelkast had liggen en twee soorten kaas die overgebleven waren van een kaasplank. Maar je kunt ook restjes andere groenten gebruiken zoals bijvoorbeeld plakjes gegrilde aubergine, tomaten of gegrilde paprika. En natuurlijk met een of twee soorten kaas die jij lekker vindt. Gebruik in ieder geval een kaas die goed smelt, zoals een Comté.

 

En ik heb nog meer recepten voor piadina voor jullie, namelijk deze:

Piadina met ricotta, scamorza, spinazie en zongedroogde tomaten
Quesadilla gemaakt van piadina met maïs
en een Piadina met tonijn en garnalen

 

 

Recept Piadina gevuld met groente en kaas: