Provençaalse runderstoof Boeuf en Daube is een typische rundvlees stoofpot uit Zuid-Frankrijk. Het lijkt een beetje op Boeuf Bourguignon, maar is toch heel anders van smaak.
Vooral de combinatie met sinaasappelschil en kaneel in de marinade maakt het tot een bijzonder smakelijk gerecht.
Vlees wordt langzaam gestoofd in wijn en op smaak gebracht met specerijen en kruiden tot het super mals is. Zoals veel van de voedingsmiddelen waar we van houden, begon het bescheiden als een gerecht gemaakt door boeren en boeren die moesten koken met goedkope en daarom taaie stukken vlees. Traditioneel werd het gerecht gekookt in een ‘daubiere’, een aarden pot gemaakt in de Provence. Gelukkig werkt een zware braadpan net zo goed.

 

Stoofvlees

 

De beste stukken rundvlees die je voor dit recept kunt gebruiken, zijn stukken rundvlees die veel bindweefsel hebben en tijd nodig hebben om te smoren.
Gebruik runder riblappen of runderwangen voor dit gerecht. Het mag doorregen zijn, dus een beetje vet hebben. Je kunt ook runderschenkel gebruiken, maar houd er rekening mee dat je voor vlees met bot iets meer moet kopen om rekening te houden met het gewicht van het bot.
Ik heb extra veel vlees gebruikt, hiermee kan je veel monden voeden of voor de volgende dag nog een portie overhouden. En eigenlijk smaakt dit gerecht de volgende dag nog beter, omdat de smaken er meer in getrokken zijn.

 

Je moet er even de tijd voor nemen en een dag van te voren het vlees alvast in de marinade leggen. Laat het lekker lang stoven tot je lekker mals en zacht vlees hebt. Het ene vlees is wat sneller gaar dan het andere, maar reken op zeker 2,5-3,5 uur stooftijd. Niet verkeerd he? Wel even een klusje, maar dan heb je ook wat.

 

Daube versus Bourguignon

 

Je denkt misschien dat dit veel op Boeuf Bourguignon lijkt . Hoewel ze zeer vergelijkbare kookmethoden hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen.
Bourguignon wordt gemaakt met wijn uit de Bourgogne en bevat vaak groenten zoals champignons, baby-uitjes en wortels die apart worden gekookt en vervolgens aan de stoofpot worden toegevoegd.
Daube kan worden gemaakt met witte of rode wijn, wordt op smaak gebracht met kruiden zoals kruidnagel en sinaasappel en bevat vaak olijven.

 

Tips:

 

Deze runderstoof is lekker met rijst, aardappelpuree, pasta of stokbrood.
Mocht je dan nog wat overhouden, trek je het vlees uit elkaar, warm het op in de jus en je hebt een heerlijke pastasaus. Lekker met bijvoorbeeld tagliatelle.

Je kunt dit gerecht ook in een slowcooker maken.

Ook benieuwd naar het Franse recept Boeuf Bourguignon? Dat kan je hier vinden.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Provençaalse runderstoof Boeuf en Daube: