Dit nagerecht is een traditioneel Brits dessert. Ik wilde het al heel lang maken en nu is het er eindelijk van gekomen. Het is een bijzonder recept, de pudding wordt namelijk gemaakt van broodkruim van oud brood met melk, eieren en jam. Dit alles gaat in de oven en tada je hebt een origineel Queen of puddings nagerecht.

 

Queen of puddings

 

Omdat ik met het familie Kerstdiner meestal het nagerecht moet (mag) maken, word ik ook wel de queen of pudding genoemd, oftewel de toetjeskoningin. Iedereen mag zeggen wat hij of zij wil maken en ik maak wat er dan overblijft. En dat is meestal het nagerecht. Misschien wil niemand zich eraan wagen of misschien vinden ze het prima dat ik dit doe. Elk jaar pak ik namelijk behoorlijk uit en maak steeds weer iets anders.
Misschien ga ik met de Kerst deze Queen of puddings maken voor de familie, ik ga het nu met de Paasdagen maken.

 

Deze pudding geschikt voor de Koningin gaat al heel ver terug, het recept bestond al in de 17e eeuw. Het is een echte Britse klassieker die nog steeds populair is. En het is een mooie manier om wat ouder brood te verwerken. Door het brood lijkt het een beetje op broodpudding, maar door het gebruik van jam en meringue is het toch echt een heel ander dessert.

 

Ik heb de meringue (stijfgeklopte eiwitten) er gewoon op geschept, maar je kunt het ook in een spuitzak doen en dan mooie dotjes op de pudding spuiten. Wellicht ga ik dat de volgende keer doen.
Je kunt allerlei soorten jam gebruiken, zelfgemaakt of zelf gekocht (haha). Ik had eerst een ‘gewone’ jam gebruikt, maar toen vond ik het geheel erg zoet worden. Dus de volgende keer maak ik zelf jam of koop jam met minder suiker hiervoor.

 

Het is lekker om de melk voor de custard op smaak te brengen met citroenrasp en vanille, maar andere smaken zoals sinaasappelrasp of specerijen zoals kaneel, kardamom of gember is natuurlijk ook erg lekker. Geef deze pudding de smaken die jou lekker lijken.

 

Broodkruim*

 

In het originele recept wordt wit brood verwerkt, maar ik heb nu het kruim van een brioche brood gebruikt. Maar ik denk dat je ook een cake zou kunnen gebruiken.
Nu hoef je van mij geen brioche brood te kopen, als jij oud wit brood hebt is dat ook prima. Alhoewel ik wel denk dat de brioche het extra lekker maakt.
Mocht je nu geen ‘oud’ brood hebben, snijd het brood dan in dunne sneetjes en leg dit op een rek om een dag uit te drogen en hard te worden. Wil je het proces versnellen, dan kan je het brood roosteren in een warme (100˚C) oven of het even roosteren in een broodrooster. Maar laat het niet bruin worden!
Als het brood dan is afgekoeld, hak het dan fijn in een keukenmachine.

 

Tips:

 

Je hebt voor dit gerecht een (ovale) ovenschaal van 1,5 liter nodig.

Ben jij ook zo gek op die klassieke Britse nagerechten? Dan heb ik nog een heerlijk recept voor een Broodpudding met peer en karamel, een Triffle, een Eton Mess en een Sticky Toffee Pudding voor jou.

 

 

Recept voor Queen of puddings nagerecht: