Rabarber een aardbeien zijn een goede match samen. En omdat ze samen in het seizoen zijn, heb ik er een heerlijke rabarber aardbeienjam van gemaakt. Lekker op een beschuitje, geroosterde boterham of ook heerlijk met yoghurt of kwark als ontbijt of toetje. Of lepel het op wentelteefjes of wafels.
Door de rabarber en de (bloed)sinaasappel, is de jam lekker fris geworden.

 

Het verschil tussen jam, confituur, marmelade en compote

 

Je kunt jam, confituur, marmelade en compote kopen in de supermarkt. Maar wat is het verschil. Het is allemaal gemaakt van fruit en lekker om te gebruiken als beleg, op taarten, nagerechten of als saus.

 

Jam is in ons land de meeste bekende en het meest gegeten. Het is lekker smeerbaar en in allerlei smaken te verkrijgen. Het mag pas jam heten als er tenminste 35% vruchten(pulp) in zit. Als er meer dan 45% in zit, mag het extra jam heten.

 

Confituren is in het algemeen veel dikker dan jam. Het wordt meestal gemaakt van hele vruchten. Het is goed smeerbaar, maar er zit ook nog stukjes fruit in.

 

Marmelade wordt gemaakt van vruchtpulp met schil. Meestal is dit gemaakt van sinaasappels of citroenen. Daar zie je dan ook de stukjes schil inzitten.
De smaak is minder zoet en wat meer bitter.
Ik heb een heerlijke Bloedsinaasappelmarmelade en Buddha vingers marmelade recept voor jullie.

 

Compote is ook weer iets anders. Het wordt gemaakt van fruit en hier zitten ook nog stukjes fruit in. Zo is de appelcompote het meest bekend.
Maar deze Pruimencompote met sinaasappel en Cranberry compote ook erg lekker.
De rabarber aardbeienjam zou je ook een compote kunnen noemen.

 

Tips:

 

Ik heb van de jam een lekkere chiapudding gemaakt. De chiazaadjes heb ik door de yoghurt gemengd en toen laagjes hiervan in een potje gedaan met laagjes jam ertussen. Zalig als ontbijt of nagerecht.

Rabarber aardbeienjam

Deze rabarber aardbeienjam heb ik ook nog gebruikt om deze heerlijke Rabarber aardbeien kruimelkoek te maken.

De geleisuiker speciaal* heeft als voordeel dat je veel minder suiker hoeft te gebruiken om jam te maken en dat de jam daardoor een stuk minder zoet is.

 

Recept Rabarber aardbeienjam: