Ik ben gek op citroen en toen ik pas heerlijke citroen maanzaad granola gemaakt had, bleef er nog een citroen over. Hiervan heb ik nu deze zalige ricotta, citroen en maanzaad muffins gemaakt. Door de ricotta wordt het een luchtige muffin en vol van smaak door de citroen. De maanzaadjes geven het een lekker knappertje.

 

Ricotta

 

Ik gebruik vaak Griekse yoghurt in cake of muffin recepten, maar de ricotta door het beslag gaf echt heerlijke muffins. Denk dat ik dit blijf doen in plaats van de yoghurt. Ik had deze verse kaas al eens voor een cranberry ricotta tulband gebruikt en die was toen ook al zo lekker luchtig geworden.
Ricotta is een Italiaanse zachte en milde kaas welke gemaakt wordt van wei. Wei is het water wat overblijft van de kaasproductie. Het is daarom een magere zachte kaas wat wel boordevol eiwitten zit. Deze kaas is spierwit en heeft een licht korrelige structuur. Je kunt het gebruikten in heel veel recepten. En ondanks dat het een magere kaas is, is het wel heerlijk romig.

 

Citroen en maanzaad

 

De combinatie citroen maanzaad wordt vaak gebruikt in koekjes of cakes. Het is een klassieke combinatie.
Omdat het zo’n goede combinatie is, heb ik het nu verwerkt in deze muffins en ik moet zeggen dat het lekkere friszure muffins zijn geworden.
Voor extra citroensmaak heb ik toch nog een paar druppels citroenextract gebruikt, je zou ook nog extra citroenzeste kunnen gebruiken.

 

Muffins

 

Ik ben niet zo van het bakken, maar muffins bakken doe ik graag. Waarschijnlijk omdat dit niet mis kan gaan. Je mengt het beslag met of zonder mixer en doet het dan in de vormpjes en bakken maar. Het hoeft geen super glad beslag te zijn, daarom zijn muffins zo ontzettend makkelijk te maken. Bak ze vooral niet te lang, ik vind het lekker als ze niet te droog zijn vanbinnen, maar nog een beetje smeuïg. Dan zijn ze lekker ‘fluffy’. Met dit beslag maak je 12 kleine muffins.

 

Extra nodig: muffin bakvorm

 

 

Recept Ricotta, citroen en maanzaad muffins: