Ricotta gnocchi heten ook wel gnudi. Het zijn luchtige gnocchi gemaakt van ricotta kaas, dus zonder bloem of aardappel. Deze ricotta gnocchi met salie zijn simpele maar o zo lekkere luchtige kussentjes. Ze lijken op de klassieke gnocchi, maar zijn dus totaal anders. Deze vederlichte wolkjes worden dus gemaakt van ricotta en Parmezaanse kaas en hebben niets meer nodig dan een lekkere beurre noisette en wat verse kruiden.

 

Gnudi

 

Het is wel even een truc om ze te maken. Je kunt je voorstellen dat ricotta gemengd met geraspte Parmezaanse kaas niet echt een stevig deegje vormt. Het fragiele goedje moet je voorzichtig in balletjes rollen. Of je vormt er een lange rol van (dit kan je ook met een spuitzak doen) en snijdt dit in stukjes (zoals je ook bij gnocchi doet). Daarna rol je ze door fijne griesmeel (de zogenaamde semolina), dit vormt een soort schil om de balletjes wat net stevig genoeg is om ze niet uit elkaar te laten vallen. Het griesmeel zorgt er ook voor dat het vocht uit de balletjes getrokken wordt, waardoor ze iets steviger worden. Maar het blijft een delicaat proces.

 

De ricotta

 

Belangrijk is dat je een ricotta van topkwaliteit gebruikt. Koop deze niet in de supermarkt maar bij een kaasboer.
Deze milde kaas heeft een zoete melkachtige smaak. Ricotta kan erg nat zijn, de truc is om de ricotta te laten uitlekken voordat je het verwerken gaat. Doe dit minemaal een uur, maar liever nog wat langer. Hoe steviger de ricotta, hoe beter je het kunt verwerken voor de gnudi. Bedenk dus ruim van tevoren dat je dit gerecht wilt maken. Behalve dat de ricotta moet uitlekken, moeten de balletjes ook nog een nacht (tot twee nachten) in de koelkast opstijven.

 

Op smaak

 

Je kunt de balletjes op smaak brengen met peper en zout. Vaak wordt ook nootmuskaat verwerkt in de gnudi. Je kunt ook fijngehakte spinazie mengen door de ricotta. De Parmezaanse kaas geeft al veel smaak eraan, maar ik heb nog zelfgemaakte rozemarijnzout* en citroenrasp erdoor gemengd. Gebruik de kruiden en/of specerijen die jou lekker lijken, zoals bijvoorbeeld knoflook, gerookte paprikapoeder, fijngehakte tijm.

 

Bereiding

 

Je hoeft deze gnudi niet te koken van tevoren, maar kunt ze voorzichtig bakken in een bakpan met beurre noisette. Bak hierin eerst de salieblaadjes en daarna de deegballetjes.
Serveer ze met de beurre noisette en de krokante salieblaadjes.
Je kunt de gnudi ook serveren met groenten uit het seizoen zoals lekkere paddenstoelen in de herfst, of asperges in het voorjaar en/of doperwtjes in de zomer.
Verse basilicumblaadjes erbij is natuurlijk ook erg lekker.
Serveer ze als voorgerecht, reken dan 3 a 4 balletjes per persoon.

 

 

Recept Ricotta gnocchi met salie: