Ik heb diverse producten uit onze mooie Flevopolder gecombineerd in een heerlijke salade. Bergerac aardappelen oftewel truffelaardappelen van the potato company uit de aardappelhoofdstad Emmeloord, chioggia bietjes van de Zonneheerdt en ook de pruimen komen uit onze polder. Deze drie heb ik gecombineerd in deze heerlijke salade met bietjes, truffelaardappelen en pruimen.

 

Bergerac aardappelen

 

De Bergerac aardappel oftewel truffel aardappel is een paarse aardappel. De schil is donkerpaars tegen zwart aan en het vruchtvlees is paars met een witte ring net onder de schil. Deze aardappel heeft een heerlijke nootachtige en iets zoete smaak, een echte aardappel voor de fijnproevers.
Om de mooie paarse kleur te behouden, kan je deze aardappel het beste met schil koken. Spoel de aardappelen eerst goed schoon en kook ze dan met de schil. Deze kan je na het koken er makkelijk af wrijven.
Je kunt de Bergerac aardappel ook stomen, bakken, grillen, pureren en in een stamppot of salade verwerken.

 

Chioggia bietjes

 

Deze bietjes komen oorspronkelijk uit het plaatsje Chioggia in de provincie Veneto in Italië.
Als je de rauw bietjes doormidden snijdt, zie je de prachtige rood/roze en witte ringen. Dit bietje is wat minder aards dan de gewone rode biet. Het heeft een wat verfijnder en zelfs zoetere smaak. De kleuren van het bietje komen rauw het beste tot z’n recht en is het een echte blikvanger. Als je ze gaarkookt of poft dan krijgen ze een mooie lichtroze kleur.

 

Deze mooie bietjes komen dus uit onze eigen Flevopolder en zijn eigenlijk een echte herfst/wintergroente, maar je kunt ze tegenwoordig het hele jaar door kopen. Behalve prachtig en lekker, zijn ze ook nog eens supergezond. Deze bietjes zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.

 

Bietjes poffen*

 

Je kunt bietjes koken, maar door ze te poffen in de oven behouden ze veel meer smaak.
Verwarm hiervoor de oven voor op 200˚C. Spoel de bietjes schoon maar laat de wortels eraan zitten. Scheur van een rol aluminiumfolie stukken af. Leg ook een vel aluminiumfolie op je bakplaat.
Giet een lepeltje olie op elke velletje aluminiumfolie, leg hierop een takje tijm en daarop het bietje. Pak ze goed in en leg ze op de bakplaat.

 

Schuif de bakplaat midden/boven in de oven en pof de bieten ongeveer 60 minuten. Check na een uur of ze gaar zijn door met een mesje door het folie heen te prikken. Als ze nog hard zijn, laat je ze nog even verder poffen.
Als de bietjes gaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze iets afkoelen, pak ze dan uit. Snijd het kopje en kontje eraf en pel met je handen het schilletje eraf. Je hoeft hiervoor geen mesje te gebruiken.
Pof er meerdere tegelijk en gebruik de overgebleven bietjes in een andere salade.

 

Tip:

 

Pof de bietjes en kook de aardappelen eventueel een dag van tevoren.

 

 

Recept Salade met bietjes, truffelaardappelen en pruimen: