Scholfilets hebben een neutrale smaak, daarom is het lekker om deze vis op smaak te brengen met specerijen, ik heb nu beetje ras-el-hanout gebruikt. En bij de scholfilets heb ik een bloemkoolcouscous gemaakt. De bloemkoolcouscous heb ik op smaak gebracht met verse kruiden zoals dille en koriander en daardoor nog g pistachenoten en granaatappelpitjes gemengd. Wil jij ook een verantwoorde maaltijd met vis maken? Dat dat kan met dit lekkere scholfilets met bloemkoolcouscous recept uit de airfryer!

 

Schol

 

De schol is een platvis n platvis die veel voorkomt in de Noordzeekust. De schol voelt zich heel fijn op de zeebodem, niet zo ver uit de kust. Deze vis behoort tot de platvissen, net als heilbot, en is familie van de tong, bot en schar.
Schol is een magere vissoort met een neutrale smaak. De kleine schollen worden meestal panklaar verkocht, de grotere schollen worden meestal in filets verkocht. Hele schol kan je het beste grillen of bakken.

 

Deze platvis is erg populair bij fijnproever, omdat het zo smaakvol is en niet vet.
Schol is niet zo duur en erg makkelijk te bereiden.
Het scholseizoen loopt van mei tot en met november, dan zijn ze op zijn best. Een oud gezegde luidt; ‘Schijnt de zon op je bol, dan eet je schol’. In deze periode is de schol lekker vlezig en smakelijk.

 

Vraag jouw visboer om de schol te fileren voor jou. Zijn het hele kleine scholletjes, gebruik dan 2 filetjes per persoon. Hoe dunner de filets, hoe sneller ze natuurlijk gaar zijn in de airfryer.
Reken op ongeveer 125 gram per persoon als je scholfilets koopt, of je kunt natuurlijk ook de hele schol bereiden.
Je kunt schol op verschillende manieren klaarmaken zoals pocheren, bakken, frituren of in de oven of airfryer.
Wees geduldig bij het bakken van scholfilet. Wacht tot de filet loskomt van de pan, dan pas is hij gaar.

 

Visrecepten

 

Ik ging aan de slag voor de #receptafette van @visrecepten en bereidde dit gerecht in de airfryer. De airfryer is ideaal om vis te bereiden en deze scholfilets kwamen er super sappig en lekker gegaard uit. Bovendien heb je bijna geen vet nodig bij het bereiden van deze vis wat dit ook nog eens een gezonde maaltijd maakt.
Heb jij wel eens vis bereid in de airfryer?

 

Tips:

 

Wil je de bloemkoolcouscous liever warm serveren, bak de bloemkoolrasp dan even aan in een hete pan met een klein beetje olijfolie. Zet het vuur uit en meng dan de dressing en overige ingrediënten erdoor.

Ben je geen liefhebber van koriander, vervang dit dan door peterselie.

 

 

Recept Scholfilets met bloemkoolcouscous: