Sole à la meunière is een authentieke Franse manier om zeetong te bereiden. Ik had sliptongetjes gekocht en heb er heerlijke sliptong meunière van gemaakt. Gebakken tongetjes met een heerlijke bruine botersaus met citroen, kappertjes en peterselie. Wat kunnen die klassiekers toch lekker zijn.

 

Meunière

 

A la meunière betekent letterlijk op de manier van de molenaarsvrouw. Het is de benaming voor de bereidingswijze – de vis door de bloem halen – en de botersaus. Dit klassieke gerecht was ooit erg populair in het restaurant van mijn ouders en toen ik deze sliptongetjes at bracht mij dit terug naar die tijd. Lekker visje wat zwemt in de boter, wie wil dat nou niet!
Je zou voor dit gerecht geklaarde boter kunnen gebruiken om hierin de vis te bakken in plaats van de olijfolie. Maar gebruik dan wel ‘gewone’ of gezouten boter om de saus te maken.
Ik heb lekker veel citroensap in de saus gedaan omdat ik daarvan hou, maar probeer eerst maar eens een beetje en voeg dan eventueel meer toe naar smaak.

 

Sliptong

 

De sliptong is een kleine bruine platvis, deze vis heeft een zachte niet te vissige smaak. De vis heeft stevig vlees, wat zacht en sappig is. Het is een echte delicatesse.
Sliptong is eigenlijk een kleine en jonge (3-4 jaar oud) zeetong. De sliptong dankt zijn naam aan het feit dat deze ondermaatse zeetong vaak makkelijk door de mazen van de vissersnetten slipt. Ze wegen gemiddeld 250 gram, waarvan slechts 40% uit visfilet bestaat. Reken daarom 2 of 3 tongetjes per persoon.
Als je niet van vis fileren op je bord houdt, koop dan tongfilets.

 

Bereiding: je kunt sliptongetjes in z’n geheel of als filets bereiden in de pan of in de oven.
Bak de filets een paar minuten in een beetje olie of roomboter in de pan of ongeveer 15 minuten op 180˚C in de oven.
Houd je van een lekker bruin korstje op de vis, bestrooi het dan met een beetje bloem voordat je het gaat bakken. Laat de roomboter of olijfolie langzaam opwarmen en doe de vis in de pan. De boter moet niet loeiheet te zijn, want dan wordt de vis niet gelijkmatig gebakken. Bak de sliptongetjes ongeveer 2 tot 3 minuten aan beide kanten voor een optimaal resultaat.

 

Erbij:

 

Vis met gekookte (nieuwe) aardappeltjes en worteltjes of spinazie is een klassieke combinatie.
Deze Wortels in boter en honing, Prei vinaigrette en/of Gestoofde venkel zullen het ook goed doen bij deze vis.

 

 

Recept Sliptong meunière: