Na de grote hit van de taco met smash burger heb ik nu een lekkere Midden-Oosterse versie gemaakt, namelijk de smashed kofta flatbread. Ook dit is een ultiem recept voor een makkelijk te maken kruidige kofta die krokant gebakken wordt op een flatbread. Het platgedrukte lamsgehakt wordt op het platte brood gebakken. Doordat het lamsvlees wordt platgedrukt komt het direct in aanraking met de hitte van de pan en krijg je een snelle en gelijkmatige garing van de kofta. Het resultaat is een lekkere knapperig korst en een sappige kofta.

 

Kofta

 

Köfte, kofte of kofta is een Turks vleesgerecht wat wordt gemaakt van (lams)gehakt. Het kunnen vleesballetjes of langwerpige gehaktstaven zijn, die meestal eerst gebakken en daarna in een saus gestoofd worden.
Met mals en smaakvol lamsvlees, krokante flatbreads, knapperige salade en verse kruiden is deze maaltijd de ultieme combinatie van texturen en smaken.
En nu heel makkelijk en snel te maken als je het gehakt platdrukt op de flatbread en dan samen bakt in de pan.

 

Flatbread

 

Libanees platbrood oftewel flatbread vind je tegenwoordig in de grotere supermarkten. Maar je kunt het sowieso in een Turkse winkel of bakker kopen.
Kan je dit niet vinden koop dan (glutenvrije) kant-en-klare wraps.

 

Tips:

 

Lamsgehakt is het lekkerst voor dit recept, kan je dit niet vinden of vind je het niet lekker, vervang het dan door rundergehakt.

Je kunt het gehakt het makkelijkste platdrukken met een vel bakpapier erop en met een deegroller (zie foto’s gallery).

Labneh is een soort uitgelekte yoghurt, je kunt dit heel makkelijk zelf maken.

Za’atar en ingelegde citroen vind je ook in een Turkse winkel. Mocht je het niet kunnen vinden, vervang de za’atar eventueel door ras-el-hanout. Dit smaakt heel anders, maar dan heb je toch een beetje de Midden-Oosterse smaken aan het gehakt.

Het recept voor de ingemaakte rode uienringen** vind je hier.

Je hoeft geen koriander te gebruiken als je er echt een hekel aan hebt! Een beetje verse peterselie is een goed alternatief.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Smashed kofta flatbread: