Maak eens een bijzondere stamppot met geroosterde aardperen. Geroosterde aardperen besprenkeld met knoflook-tijmolie zijn om je vingers bij af te likken! Lekker om het zo te serveren, maar ook superlekker om er een stamppotje van te maken.

 

Stamppot

 

De Hollandse stamppot blijft natuurlijk heerlijk, maar stamppotten gemaakt van bijzondere groenten en/of aardappelsoorten worden steeds populairder. De aardperen zijn weer in het seizoen en ik heb ze gelijk gekocht toen ik ze zag liggen bij mijn groenteboer. Het is een van mijn favoriete herfstgroenten en ik heb al verschillende recepten hiervoor op de site staan. En nu heb ik er een stamppotje van gemaakt, dat was smullen kan ik jullie verklappen!

 

Natuurlijk kan je de aardappelen en groenten samen koken voor een stamppot, maar ik heb de aardperen apart geroosterd in de oven voor nog meer smaak en hierbij een aardappelpuree gemaakt.

 

Aardperen

 

De aardpeer is een knolletje met een zoete smaak. In Frankrijk noemen ze de knollen ‘topinambour’ en in het Engels heet het ‘Jerusalem artichoc’. Maar het heeft niets te maken met artisjokken of aardappelen. Ze zijn de knol van een soort zonnebloemplant. Rauw of gekookt lijken ze qua smaak en textuur erg op aardappelen en kunnen daarom op dezelfde manier worden gekookt, gebakken of gepureerd worden. Maar met als enig verschil dat aardperen ook rauw gegeten kunnen worden.

 

De smaak van aardpeer is tamelijk bijzonder.
Een hele verse aardpeer is crèmekleurig. Door het licht wordt de kleur van de knol violet/lichtbruin. Let er bij het kopen op dat de knollen stevig aanvoelen en niet verschrompeld zijn.
Aardpeerknollen zijn licht verteerbaar, heel erg voedzaam en ook nog goed voor je. Het enige nadeel ervan is dat je er een beetje winderig van wordt.

 

En ik heb nog meer manieren om aardperen te bereiden, zoals bijvoorbeeld:

 

Aardpeer gratin
In de oven geroosterde aardperen
Soep van aardperen met aardpeerchips en peterseliepesto
Puree van aardperen
Risotto van bulgur met aardpeer
Geroosterde aardperen met citroen en honing
Vegetarische pastinaak knolselderij, aardpeersoep

 

 

Recept Stamppot met geroosterde aardperen: