Ik ben vanaf kinds af aan al gek op bami. Vond en vind het veel lekkerder dan nasi. Maar ik moet zeggen dat mijn nasi van bloemkoolrijst ook wel heel erg lekker is hoor. Maar ja, tis toch team bami hier. En dat komt door mijn vader, die kon de lekkerste bami maken. Deze vegetarische bami is dus eigenlijk zijn recept wat ik hier deel. Het liefst maakte hij een hele Indische rijsttafel op zondag en dan moesten wij allemaal en met aanhang thuis eten. Hoe meer mensen aan tafel, hoe fijner hij dat vond. Hij was die week dan al druk met marineren, etc. Geweldig vond hij het als wij ervan zaten te smullen en als alles op ging.

 

Bami

 

Bami, bamie of bahmi is een oorspronkelijk Chinees gerecht. Wij kennen het uit de Indonesische keuken of zoals mijn vader zei: de Indische keuken. Bami is eigenlijk niets meer dan gebakken noedels. Zoals nasi gebakken rijst is.
Met bami bedoelen wij eigenlijk bami goreng, dit is gebakken noedels met daarin groenten en vlees of garnalen en op smaak gebracht met diverse specerijen en kruiden.

 

Er bestaan heel veel soorten noedels, maar wij gebruiken de mie nestjes voor de bereiding van bami. Ik heb ook een heerlijk recept voor Surinaamse bami op de site staan. Deze wordt gemaakt van spaghetti.

 

Wat eten wij erbij

 

Dit is dus een vegetarische bami, maar je kunt ook lekker stukjes kipdijfilet, speklapje of garnalen door het gerecht bakken. Of serveer het met een lekkere zelfgemaakt saté. En natuurlijk maak je de satésaus* ook zelf.
Een gebakken ei is altijd lekker op de bami, maar zelfgemaakte Atjar mag ook niet ontbreken.

 

Bami kruidenmix**

 

Je kunt een kant-en-klare bami kruidenmix kopen, maar je kunt deze ook heel makkelijk zelf samen stellen. Dan moet je natuurlijk wel deze specerijen in huis hebben. In de kruidenmix gaat: 1 theelepel kurkuma, ½ theelepel komijnpoeder, 1 theelepel korianderzaad, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kerriepoeder en peper en zout.
Je kunt ook grotere hoeveelheden samenstellen en dit in een potje doen voor de volgende keer als je weer bami wilt maken.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Vegetarische bami: