Een jus maak je meestal van het braadvet van het vlees, hieraan voeg je dan wat water of bouillon toe en brengt dit aan de kook. Schraap ondertussen het aanbaksel van de bodem van de pan, dit geeft de jus een lekkere smaak. Maar voor de feestdagen gaan we een lekkere culinaire vleesjus zelf maken. Je kunt jus op diverse manieren bereiden en dit is er eentje van.

 

Jus

 

Niets is zo lekker als een goede jus over vlees of een stamppotje. En dan heb ik het wel over zelfgemaakte jus op basis van een mooie vleesfond. Ja je moet wel even een goede pot of potten vleesfond hiervoor kopen. Dit kan de jus echt maken. Een fond is een bouillon die sterk is ingekookt. Hierdoor is de smaak intens en de ingekookte bouillon is een stuk dikker. Een fond is een mooie basis voor een goed jus, saus of ragout.

 

Je kunt de jus dus maken op basis van het braadvocht van het vlees, ik heb het nu gemaakt door een ui, paddenstoelen, knoflook en tijm even aan te bakken in roomboter. Dit afgeblust met een goede rode wijn en daarna de fond erbij gedaan. Mocht je rode wijn drinken bij het vlees waar je deze jus bij serveert, gebruik dan dezelfde rode wijn bij het eten als in de jus.
En in plaats rode wijn, kan je ook (bruin) bier, rode port, sherry, cognac, Madeira of een andere drank gebruiken. Als het maar bij het gerecht past.

 

Je kunt de jus ook zonder wijn maken en met alleen de vleesfond. Ook zou je het nog op smaak kunnen brengen met ketjap, sojasaus, mosterd, tomatenpuree, kruiden zoals laurier, rozemarijn of tijm, etc. afhankelijk van waar je de jus bij serveren wilt.

 

Ik heb nu een wat dikkere jus, een soort saus dus, gemaakt voor bij deze heerlijke Beef Wellington. Hiervoor maak je eerst een bruine roux. Hiervoor laat je de roomboter smelten in een pan, daar voeg je een gelijke deel bloem aan toe. Meng dit goed door elkaar en laat op een laag vuurtje bakken tot de roux iets bruin wordt. Als je de bouillon hierdoorheen mengt, ontstaat er een mooie dikke jus.
Gebruik wel bloem hiervoor en geen maïzena!

 

Tips:

 

Mocht je nog wat overhouden van deze heerlijke jus, vries het dan in.

Hier vind je het recept voor een heerlijke Vegetarische jus.

 

Vleesjus zelf maken: