Ik heb toch een lekker gerecht voor jullie. Deze wrap met bulgogi steak is pittig en een beetje zoet en daarbij heeft het nog een umami smaak. Alles wat je wilt in een lekkere wrap. De sappige en pittige steak in plakjes met daarbij het knapperige van de wortel en het zoete van de mango, dit is een waar smaakbommetje!

 

Bulgogi

 

Wat is bulgogi? Dit is Koreaans gemarineerd rundvlees wat gegrild wordt op de barbecue. Dit vlees wordt vaak in plakjes opgerold in een blaadje sla met rijst en kimchi geserveerd. Maar is ook heerlijk op een broodje of in deze wrap.
De marinade bestaat meestal uit sojasaus, ui, knoflook, gember, peer, sesamolie, gochujang en suiker. Ik heb er een iets simpelere marinade van gemaakt door sojasaus, agavesiroop, gochujang en sesamolie te gebruiken. Door de steak hier lekker lang in te laten marineren, krijgt het heel veel smaak en wordt het super mals.

 

Gochujang*

 

De Koreaanse gochujang (spreek uit als goo-sjoe-djang) is een donkerrode dikke pittige pasta gemaakt van chilipepers en gefermenteerde sojabonen. Het geeft je gerechten extra pit en diepte. De smaak is pittig een beetje zoet en vol umami. Gebruik er maar een klein beetje van want het is een heftig goedje.
Je kunt gochujang in sommige grote supermarkten vinden, anders bestel je het online bij een toko.
Mocht je het niet kunnen vinden, vervang het dan door sambal en knoflook.
Omdat het gefermenteerd is, blijft het aardig lang houdbaar (een paar maanden) in de koelkast. Mocht je een pot gekocht hebben, dan kan je het ook nog gebruiken in deze recepten:

Pittige en zoete tofu met rijst
Koreaanse pittige kipkluifjes (Korean fried chicken)
Gochujang bloemkoolroosjes met rijst
Pittige Chinese rundvlees stoofpot

 

Flat iron steak

 

Wij houden wel van een goede steak en dat is de flat iron steak. Je vindt het meestal niet in de supermarkt en misschien verkoopt jouw slager het niet eens. Deze steak bestel je online of bij een echte vakslager. Een flat iron is een steak gesneden van de sukade. Sukade hoor ik je denken? Dat is toch draadjesvlees wat heel lang moet sudderen? Dat klopt! Maar als je dit vlees op een andere manier laat snijden door je slager, heb je een heerlijke platte dunne steak. Het is het vlees wat van de boven- en onderkant van het stuk zeen in de sukade gesneden wordt. Dit vlees is – mits op de juiste manier gegrild of gebakken – een heel erg zacht stuk vlees. Eigenlijk is flat iron steak een van de malste steaks. Probeer het eens!

 

De steak moet je echt rare (rood) eten! Als je niet van rood vlees houdt, koop dit vlees dan niet. Het vlees leent zich er wel voor om lekker te marineren zoals ik nu gedaan heb. Dit geeft deze steak nog meer smaak en maakt het vlees ook malser.
Omdat het zo dun is, grill je het kort aan beide kanten. Laat hiervoor de barbecue of (grill)pan goed heet worden, voordat je het vlees gaat grillen. Na het grillen laat je het vlees ongeveer 5-10 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie voordat je het serveert. Snijd het vlees op de draad (dus niet met de draad mee)!

 

Tips:

 

Ik had nog rode bieten wraps liggen en heb deze gebruikt, maar je kunt ook gewone tortilla wraps gebruiken.

Chili knoflooksaus** vind je in de grotere supermarkten. Je kunt het eventueel vervangen door sambal te mengen met knoflook.

 

 

Recept Wrap met bulgogi steak: