Als je nog nooit tofu gegeten hebt, is dit misschien wel een recept om tofu eens te proberen. Een Aziatisch vegan gerecht van pittige en zoete tofu met rijst waarbij je het vlees echt niet zult missen. De saus kan je zo pittig maken als je zelf wilt en is lekker zoet door zoete chilisaus en agavesiroop. Serveer het met gekookte rijst of (rijst)noedels en smullen maar!

 

Tofu

 

Tofu, tahoe of tofoe is een eiwitrijke vleesvervanger, gemaakt van gestremde sojamelk. Het is vrij neutraal van smaak, daardoor kan je er veel smaken aan toevoegen.
Je kunt tofu op veel verschillende manieren bereiden, bakken, frituren, grillen, koken, roerbakken of stomen.
Ik heb nu een stevige tofu gebruikt welke goed uitgeperst moet worden voordat je het gaat gebruiken. Wikkel de tofu bijvoorbeeld in een theedoek en druk langzaam het vocht eruit.
Je kunt de tofu voor dit recept ook frituren of roosteren in de oven (15 minuten op 225˚C).
Tofu vind je tegenwoordig in elke supermarkt bij de vegetarische vleesvervangers.

 

Zoet, zuur en pittig

 

In de Aziatische keuken zijn zoet, zuur, pittig en umami de smaakmakers. Dit gerecht is een combinatie van die smaken. Het voordeel van zo’n gerecht maken is dat je het zo pittig of zoet kunt maken zoals jij het lekker vindt. Je kunt altijd meer gochujang toevoegen om het pittiger te maken als je van spicy houdt. Of meer zoete chilisaus of agavesiroop eraan toevoegen als je het lekker zoet wilt maken.
Het enige nadeel van dit soort gerechten is dat het wel uit behoorlijk veel ingrediënten bestaat. Maar de meeste ingrediënten zijn lang houdbaar en kan je weer voor andere Aziatische gerechten gebruiken.

 

Gochujang

 

De Koreaanse keuken wordt steeds populairder in ons land. Dat komt omdat deze keuken zo divers en ontzettend smaakvol is. Een van de bekendste sauzen uit deze keuken is de rode peperpasta gochujang, het is een pittige gefermenteerde saus. Je vindt deze peperpasta niet in de supermarkt, bestel het daarom online.
En als je dan toch zo’n pot in huis hebt, maak er dan ook deze heerlijke pittige kipkluifjes van.

 

Je kunt deze pasta eventueel vervangen door een andere pittige saus zoals sambal of sriracha. Maar pas op, dit zijn stuk voor stuk pittige sauzen, dus beter te weinig dan te veel toevoegen. Mocht het gerecht dan toch te pittig geworden zijn, dan lees je hier hoe je dat verhelpen kunt.

 

Erbij:

 

Serveer er gekookte rijst of (rijst)noedels bij. En roergebakken groenten zijn er ook nog lekker bij.

 

 

Recept Pittige en zoete tofu met rijst: