Ik heb toch een heerlijk puree recept voor jullie. Deze romige koolraappuree met zwarte knoflook zal het goed doen als bijgerecht met op een speciaal etentje thuis of met de feestdagen. Extra romige en smaakvolle groentepuree, daar kan geen aardappelpuree tegen op. Het voordeel van deze koolraappuree is dat je verder geen groenten meer hoeft te serveren bij een gerecht, want dit is al de groente.

 

Koolraap

 

Koolraap behoort tot de familie van de kool. Anders dan de andere koolsoorten, groeit deze dikbuikige knol onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk een kruising tussen kool en knolraap.
Koolraap en knolraap worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn twee hele verschillende groenten. Koolraap heeft een ruwe groengele/paarse schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Net zoals diverse andere koolsoorten is het rijk aan vitamine, mineralen en vezels.

 

De gele, geurige knol heeft een zachte, zoetige en unieke aromatische koolsmaak.
Vanaf oktober tot en met de winter is de koolraap goed verkrijgbaar bij de groenteboer en supermarkten.
Schil de koolraap met een dunschiller, snijd ze in plakken, schil de plakken en snijd ze in blokjes. Kook ze in weinig water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de groente daarna af en pureer met een klontje boter, room en/of geraspte kaas.
Of kook de koolraapblokjes en geef er een lekkere mosterd-, kerrie- of kaassaus bij.
Koolraap doet het vooral goed in kaasgerechten, bij saucijzenworst, rookworst, ham en lamsvlees. Ook lekker om er puree zoals deze, een soep, frieten te van maken of verwerk het in een stamppot.
Hier vind je nog een heerlijke Tempura van koolraap, Koolraapblokjes geglaceerd in miso boter, Omelet met koolraap en chorizo of Rösti van zoete aardappel en koolraap.

 

Zwarte knoflook

 

De zwarte knoflook is een goede tegenhanger voor het zoetige van de koolraap.
Zwarte knoflook heeft een soort dropachtige smaak. Je kunt het vergelijken met een ingekookte balsamicoazijn. Lekker zoet met een vleugje knoflooksmaak. Zwarte knoflook wordt een paar weken gefermenteerd op een bepaalde temperatuur. Hierdoor karamelliseert het en wordt het zwart.
De smaak is veel milder dan de verse knoflook.

 

Tip:

 

Als je geen keukenmachine hebt, pureer de koolraap dan met een staafmixer in de pan.

 

 

Recept Koolraappuree met zwarte knoflook: