De familie komt eten en ik ga de Aziatisch koken deze keer. Elke keer verzin ik weer iets anders en vandaag zitten we in het verre oosten. Het wordt deze keer een hele zalm uit de oven met daarbij Chinese mie met shiitake. En als groente heb ik Aubergines met miso en sojasaus erbij.

 

Miso

 

Miso betekent gefermenteerde bonen in het Japans en dat is wat het ook is. Gefermenteerde sojabonen waarvan een pasta gemaakt is. Deze pasta geeft een enorme umami smaak aan je gerechten. Er zijn verschillende soorten miso, hoe lichter van kleur hoe milder van smaak dit is. Ik gebruik meestal de rode miso, die heeft lekker veel smaak. De lichte miso heeft een wat zoetere smaak en de rode, welke langer gefermenteerd is, smaakt een stuk zouter en hartiger.

 

Miso wordt o.a. gebruikt om soepen van te maken, maar je kunt het in heel veel andere recepten gebruiken. Het geeft de gerechten zoveel meer smaak, vooral deze aubergines. Maar miso is ook erg lekker om bijvoorbeeld tofu op smaak te brengen.
Miso is niet alleen een heel erg lekker goedje, maar ook nog eens goed voor je. Het zit vol met antioxidanten, vezels en proteïne.
Gebruik het niet alleen om een bouillon van te trekken voor een heerlijke misosoep, maar ook om een dressing of saus op smaak te brengen. Je kunt het heel goed als marinade voor vis of vlees gebruiken of door roergebakken gerechten.

 

Je vindt miso in de Aziatische toko’s. Dus als je het eens ziet liggen daar, koop het dan en zoek op miso op deze site en je zult diverse recepten hiermee vinden, zoals bijvoorbeeld deze Miso boter of Udon noedels met miso mosselen.

 

Aubergines

 

Ik ben gek op aubergines, deze groente is zo veelzijdig. Jammer dat het niet veel gegeten wordt in Nederland. En als het al gegeten wordt dan is het in Mediterraanse gerechten. Maar eigenlijk komt de aubergines oorspronkelijk uit Azië, daar is deze paarse vrucht al eeuwenlang super populair. De aubergine heeft weinig smaak van zichzelf, daardoor is het zo goed te combineren met bijvoorbeeld miso en sojasaus.

 

Recept Aubergines met miso en sojasaus: