Ik heb voor jullie een heerlijk vegetarisch gerecht in een kommetje. Deze Buddha bowl met bulgogi tempeh is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens heel kleurrijk. En kom vol met groenten en lekkere pittige tempeh blokjes.

 

Buddha bowl

 

Een buddha bowl is een vegetarisch gerecht wat geserveerd wordt in een kom of een diep bord. Het bestaat meestal uit rijst en plantaardige eiwitten zoals tempeh, tofu of kikkererwten met daarbij kleine porties verschillende soorten groenten. De groenten worden niet gemengd maar op een mooie manier gerangschikt in de kom.
Je kunt het warm of koud eten.
Je kunt in plaats van witte rijst ook zilvervliesrijst, quinoa, speltkorrels, bulgur, parelcouscous orzo, of zelfs bloemkoolrijst gebruiken. Wat jou maar lekker lijkt.

 

Ik heb nu tempeh gebruikt, deze goudbruin gebakken en daarna nog gebakken in een bulgogi saus. Dit geeft de tempeh een heerlijke smaak. Ook tofu kan je op deze manier bakken en op smaak brengen.
Ik heb nu sugar snap, wortel, avocado en komkommer gebruikt in deze bowl, maar je kunt allerlei groenten gebruiken zoals fijngesneden (rode kool), sojaboontjes, spinazie, broccoli, maïskorrels, paprika, paddenstoelen, etc.

 

Als proteine kan je ook peulvruchten gebruiken zoals kikkererwten, dan krijg je ook jouw portie eiwitten naar binnen. Of maak zelf een lekkere falafel en serveer die erbij.

 

Tempeh

 

Tempeh oftewel tempé is een blok gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië en het is tegenwoordig in bijna alle supermarkten te koop. Het heeft weinig smaak (alleen een beetje zurig), maar neemt wel heel goed andere smaken op. Je kunt er dus zelf een smaakje aan geven wat jij lekker vindt. Het is erg populier in de Indonesische keuken maar wordt steeds populairder als goede vegetarisch of vegan vervanger van vlees.

En ik heb nog meer lekkere tempeh recepten voor jullie zoals deze Club sandwich met tempeh, Krokante tempeh met mihoen en Tempeh met rode rijst, zoete aardappel en paddenstoelen. Probeer dat ook eens.

 

Tips:

 

Mocht je geen bulgogi saus kunnen vinden in de supermarkt, gebruik dan een mengsel van sojasaus en sambal.
En als je geen sesamdressing kunt vinden, kan je hiervoor in de plaats tahin gebruiken.

 

Recept Buddha bowl met bulgogi tempeh: