Het is zomer en de kersen zijn in het seizoen. Geniet ervan zolang het duurt! Een fijne manier om kersen te verwerken is in gebak. Deze Franse clafoutis met kersen wordt als nagerecht gegeten, maar is ook heerlijk bij een kopje koffie of thee.

 

Clafoutis

 

De Franse weten wel wat lekker is en dit klassieke recept voor clafoutis aux cerises is daar een goed voorbeeld van. De clafoutis is een gebakken taart wat als toetje gegeten wordt. Het wordt gemaakt van eieren, melk, bloem en suiker. Er bestaan verschillende recepten van, in de ene wordt ook room, gesmolten boter en amandelmeel verwerkt en in de andere weer niet. De taart wordt lauwwarm gegeten eventueel met een toef crème fraiche, slagroom of een bolletje vanille-ijs. Het wordt meestal bestrooid met poedersuiker.

 

Het beslag is vrij dun, het lijkt een beetje op pannenkoekbeslag en daarom lijkt de clafoutis ook wel een beetje op een dikke pannenkoek gevuld met kersen.
Oorspronkelijk is het recept met kersen en dan wel met kersen met pit. Als je de kersen ontpit, worden ze namelijk vrij vochtig, wat een ander resultaat geeft.
Ik heb de kersen wel ontpit, je wilt namelijk niet bij elke hap een pit moeten uittuffen toch? De ontpitte kersen heb ik even op keukenpapier laten uitlekken, zodat het geen zompige taart wordt. Gebruik vooral geen kersen uit een pot of diepvries, die zijn echt te nat!

 

Variaties

 

Je kunt een clafoutis ook met ander fruit maken zoals met druiven, stukjes peer of appel, rabarber, perziken, banaan, blauwe bessen of aardbeien.

 

Tips:

 

Omdat het beslag vrij dun is, kan je een clafoutis het beste bereiden in een lage ovenschaal, gietijzeren pan of ramaquins. Gebruik geen springvorm, het beslag zal hieruit lopen.

Als de clafoutis bakt in de oven zal het gaan rijzen. Zodra je het uit de oven haalt, zakt het weer in. Dus geen paniek, dat hoort nou eenmaal zo. Het is daarom geen mooie taart, maar wel ontzettend lekker.

En nog zo’n lekkere klassieke Franse taart is deze Galette met kersen en blauwe bessen.

Extra nodig: ovenschaal met diameter van 26 cm

 

 

Recept Clafoutis met kersen