Dorade oftewel zeebrasem is het hele jaar verkrijgbaar. Vraag jouw visboer ernaar en laat hem de vis fileren. Als je geen dorade kunt vinden kan je dit vervangen door zeebaarsfilet of een ander soort vis. Deze dorade met za’atar kruiden salsa en bulgur heeft de smaken van het Midden-Oosten ….. wij zijn er gek op.

 

Za’atar is een Midden-Oosters specerijenmengsel wat bestaat uit sumac, za’atar kruid (smaakt naar oregano en tijm) en sesamzaadjes. Je hebt deze in diverse varianten en er is een rode en groene za’atar. In de Arabische keuken wordt deze kruidenmix in veel gerechten gebruikt.
Je kunt dit tegenwoordig vinden in de grote supermarkten en sowieso in de Turkse en Marokkaanse winkels. Koop eens een potje en ga ermee experimenteren.
Het is bijvoorbeeld lekker gemengd met olijfolie, dip hierin stokbrood of Turks brood. Lekker bij de borrel. Of kruid of marineer je kip, vis of vlees ermee voordat je het gaat bakken. Ook lekker door de yoghurt, hummus, als saladedressing over gegrilde groenten.

 

Mocht je geen bulgur kunnen vinden, dan kan je dit vervangen door gekookte rijst of parelcouscous.

 

Dorade

 

Misschien koop je nooit vis omdat je het te spannend vindt om te bereiden. Dat is zonde. Koop eens een hele dorade. Ik heb een recept voor jou wat heel makkelijk is en niet kan mislukken. Namelijk deze Dorade met tomaatjes uit de oven.