Ik heb een heel feestelijk gerecht voor jullie. Deze eendenborst met vijgen en peterseliewortel zal het goed doen tijdens een etentje thuis. De balsamico azijn erbij maakt het gerecht helemaal af. En het goede nieuws is dat je het meeste al vooraf kunt voorbereiden, zodat je op de avond zelf niet de hele tijd in de keuken hoeft te staan.

 

Eendenborst

 

Koop eendenborst bij een poelier of bestel het online. Je kunt kiezen uit wilde of tamme eend. De wilde eend is sterker van smaak, daar moet je echt van houden. Het voordeel van de tamme eend is dat deze het hele jaar door verkrijgbaar is en een minder uitgesproken smaak heeft. Ik heb een Barbarie eendenborst gekocht. Een mals stukje eendenborstfilet met smakelijk vlees. De eendenborstfilet was zo groot dat ik één filet gebruikt heb voor twee personen.

 

Eendenborst wordt medium rare tot rosé gegeten. Als je daar niet van houdt, dan moet je geen eendenborst kopen. Eendenborst is namelijk echt niet lekker als je het helemaal doorbakt. Om zeker te zijn of de eend de juiste gaarheid heeft, kan je het beste een vleesthermometer gebruiken. De ideale kerntemperatuur voor een eendenborstfilet is tussen de 50˚C voor medium rare en 55˚C voor rosé.

 

Eendenborstfilets kan je op twee manieren bereiden:

 

In de pan: Haal voordat je de filets gaat bakken ze ongeveer een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Kerf het vet kruislings in. Niet te diep, dus niet tot het vlees insnijden. Bestrooi het vlees dan met peper en zout.
Zet dan een koekenpan op middelhoog vuur en leg de eendenborst met de velkant naar beneden in de pan. Bak het op deze kant in ongeveer 7-10 minuten. Draai de filet dan om en bak de andere kant in een paar minuten.
Haal het vlees dan uit de pan en laat het 5-10 minuten rusten voordat je de filets in dunne plakken snijdt.

 

In de oven: Verwarm hiervoor de oven op 180˚C. Bak de filet(s) dan rondom goudbruin aan in de pan, leg ze in een ovenschaal en zet dit in de oven. Zet dit in de oven en gaar de eendenborst in ongeveer 5-10 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte van de filets). Haal het vlees eruit en laat dit ook rusten voordat je het in plakken snijdt.

 

Peterseliewortel

 

Een ondergewaardeerde en vergeten groente is de peterseliewortel. En dat is jammer, de peterseliewortel is erg lekker en rijk aan vitamines en waardevolle mineralen. Waarom is deze geweldige groente dan niet beter verkrijgbaar zou je zeggen. De peterseliewortel is een witte en ongeveer 15 cm lange wortel. Het lijkt hij een beetje op een kleine pastinaak, maar de smaak is totaal anders. De witte wortel smaakt een beetje als knolselderij, maar met een duidelijk peterseliesmaak. De peterseliewortel is een echte herfst/winter groente.
Je kunt de wortel rauw eten in een (kool)salade, koken of er een soep of chips van maken.
Kook de peterselie van tevoren en bak het dan op de avond zelf dan in de olie en balsamico.

 

Rösti*

 

Ik heb bij dit gerecht ook nog een rösti gemaakt. Dit kwam omdat ik de lange dunne punten van de peterseliewortel niet wilde gebruiken. Daarom heb ik ze geraspt samen met een grote wortel. Hierbij heb ik nog wat verse kruiden, peper en zoet gemengd en toen rondjes ervan gebakken in een antiaanbakpan met een beetje olie.
Dit kan je ook van tevoren maken en dan op de avond zelf nog even verwarmen in de oven of in een koekenpan.

 

Tip

 

Ik heb nog veel meer eendenborst recepten op de site staan, zoek ze maar eens op. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke Aziatische eendenborst met zoete aardappel?

 

Recept Eendenborst met vijgen en peterseliewortel: