In de Flevourbox van mei zaten o.a. uien, knoflookpuree, oesterzwammen en vrije uitloop eieren uit onze mooie Flevopolder. Ik heb deze vier producten gecombineerd in een heerlijke vegetarische frittata met oesterzwammen. Serveer er een lekkere salade bij en je hebt een complete maaltijd. En als je wat overhoudt, dan eet je het de volgende koud als lunch.

 

Frittata

 

Een frittata is de Italiaanse omelet. Je kunt het vergelijken met de Hollandse boerenomelet. In de frittata gaat namelijk ook allerlei groenten in. Of soms zelfs ook vlees, kaas, pasta, aardappelen en verse kruiden. Het lijkt zelfs een beetje op een quiche, maar dan zonder een deegbodem.

 

Frittata betekent gebakken in het Italiaans. Het zijn dus gebakken eieren (omelet) waarin de restjes eten van de vorige dag verwerkt worden. Een mooie manier van no-waste.
Je bak de omelet in een vuurvaste pan of schaal, welke verder afgebakken wordt in een hete oven of onder de grill van de oven. Hierdoor gaart de omelet ook aan de bovenkant.

 

Ik heb een hele fijne gietijzeren pan die ik hiervoor gebruiken kan. Als je die niet hebt, bak de omelet dan eerst in een pan en laat hem dan in een ronde ovenschaal glijden. Zet deze in de oven om de omelet verder te laten garen.

 

Oesterzwammen

 

Deze oesterzwammen komen bij de paddenstoelenkwekerij Upzwam in Almere vandaan.
Deze kwekerij kweekt oesterzwammen, shiitake, enoki, eyrngi, maitake en nameco paddenstoelen. De paddenstoelen worden gekweekt op onbenutte koffiebonen en houtige biomassa. Door deze grondstoffen als voedingsbodem voor de paddenstoelen te gebruiken, dragen ze bij aan een duurzamer en gezonder voedselsysteem.

 

Lokaal

 

De Flevourbox is er om lokaal voedsel onder de aandacht te brengen. Uit onze polder komen de meest verrukkelijke producten. Waarom moet ons eten van zover komen, terwijl dichtbij zoveel moois en lekkers van het land komt. Eet jij ook bewuster lokaal?

 

Door de frittata in de oven verder te bakken, weet je zeker dat deze gaar zal worden van binnen en souffleert hij lekker, waardoor de frittata lekker luchtig wordt.

 

 

Recept Frittata met oesterzwammen: