Ik heb dit een keer bij de Chinees gegeten en vond dat zo lekker, dat ik thuis uitgeprobeerd heb. Nou ik kan je verklappen dat dit net zo lekker als bij de Chinees. Er gaat wel super veel honing in, maar dat maakt dit gerecht zo lekker sticky en hierdoor blijft de sesam goed eraan plakken. Serveer deze garnalen met sesam en honingsaus met gekookte rijst of rijstnoedels en eventueel nog lekkere Aziatische roerbak groenten. Dan heb je een complete maaltijd.
Maar je kunt ze ook serveren als hapje bij een borrel of als voorgerechtje bij een Aziatisch getint etentje.

Garnalen met sesam en honingsaus

 

Garnalen

 

Verse rauwe garnalen zijn het beste als je kunt, gebruik ze het liefst zo groot mogelijk.
Maar tegenwoordig zijn bevroren rauwe garnalen eigenlijk ook best lekker. Neem grote, diepgevroren gepelde garnalen, ontdooi ze en dep ze goed droog. Bevroren garnalen zijn vaak behoorlijk waterig als ze ontdooien, wat de knapperigheid negatief beïnvloedt!

 

Honingsaus

 

Honing is de primaire smaak hier. Ja, deze saus is zoet!
Het is de truc om een dikke honingsaus te maken die het oppervlak van de knapperige laag van de garnalen bedekt zonder er veel in te trekken, waardoor het vochtig wordt.
Verder wordt de saus op smaak gebracht met zoete chilisaus de rasp en sap van een halve limoen.

 

Je maakt de honingsaus eerst voordat je de garnalen gaat frituren. Doe de ingrediënten gewoon in een pan en laat sudderen tot een vrij dikke siroop.
Doe de gefrituurde garnalen dan in de pan met de honingsaus en sesam.
Meng snel zodat de garnalen bedekt zijn met de honingsaus. Je wilt hier snel zijn omdat de honingsaus dikker wordt naarmate deze afkoelt. Hierdoor wordt het moeilijker om de garnalen goed te bedekken.

 

Erbij

 

Ik vind dat honinggarnalen een beetje te zoet zijn om als enige hoofdgerecht te hebben. Meestal serveer ik het met een ander hartig en zout bijgerecht, plus gekookte witte rijst en groenten of een salade. Hier zijn een paar suggesties:

 

Chinese speklapjes (Char Siu) als tweede hoofdgerecht erbij
Kip Chow Mein een Chinees gerecht met roergebakken kip en noedels
Nasi gemaakt van bloemkool rijst
Atjar als lekkere zoetzure tegenhanger

 

Aziatisch toetje

 

En als je toch op de Aziatische toer gaat, dan heb ik nog een heel bijzonder nagerecht wat je kunt serveren na dit etentje. Durf jij het aan om dit heerlijke Matcha en wasabi ijs te maken?

 

 

Recept Garnalen met sesam en honingsaus: