Deze gerookte zalm met labneh, zeekraal en venkel is een heerlijke salade welke je kunt eten als lunch of als voorgerecht. Als je er een lekker brood bij serveert kan je het zelfs eten als avondmaaltijd op een warme dag.

 

Labneh (labne) is een uitgelekte yoghurtdip (een soort hangop) welke meestal in hartige gerechten gebruikt wordt. Het wordt veel gegeten in de Midden-Oosterse keuken. Eet het als dip met Turks brood of pita’s of serveer het bij geroosterd vlees of vis.
Breng de labneh op smaak met sumac, za’atar, gerookte paprikapoeder, chilipoeder of verse groene kruiden. Als de yoghurt heel erg ingedikt is, kan je er balletjes van vormen en deze inleggen in gekruide olijfolie. Dit is lekker als hapje bij de borrel.
Je kunt Labneh heel makkelijk zelf maken door Griekse yoghurt te laten uitlekken in een kaasdoek op een zeef. Of zoals ik het doe door een koffiefilter.

Gerookte zalm met labneh, zeekraal en venkel

Ik heb verse mierikswortel gebruikt, maar als je dit niet kunt vinden koop dan mierikswortel in een potje. Vers is natuurlijk wel veel lekkerder.

 

Mierikswortel

 

Mocht je mierikswortel overhouden, maak dan deze heerlijke Dilleboter met knoflook, citroen en mierikswortel ervan.