Geroosterde kip met alles erop en eraan of gewoonweg met een salade. Wordt het beter? Mijn recept voor geroosterde kip met zwarte knoflook is precies zoals een goede geroosterde knoflookkip zou moeten zijn. Sappig en vol van smaak vanbinnen, met een beetje krokant velletje aan de buitenkant.
Ik maak vaak in de weekenden gebraden kip of voor het diner op maandagavond. Ze kunnen in principe het middelpunt zijn van elke gelegenheid. Familiediner, date night, luie lunch op zondagmiddag. Het is eindeloos! Ze zijn gemakkelijk te bereiden en vereisen weinig voorbereidingstijd. Echt mijn soort diner!

 

Zwarte knoflook

 

Zwarte knoflook zijn knoflookbollen die ongeveer een maand lang zijn gerijpt via een fermentatieproces bij een constante gereguleerde vochtigheid en temperatuur. Het is niet zo intens als gewone knoflook, maar wordt beloond met een heerlijke, subtiele en rijke smaak in een kleverige, zwartgekleurde knoflook die zoveel diepte aan een gerecht toevoegt. Gebruik deze gefermenteerde knoflook overal waar een recept om knoflook vraagt, of experimenteer als je een extra toets aan een recept wilt.

 

Ik voeg het toe aan soepen, stoofschotels, sauzen, pasta’s en braadstukken. Maar mijn favoriete manier is nu ook met kip, je kunt me later bedanken!
Zwarte knoflook is te vinden in de grote supermarkten of je bestelt het online. En geloof me, het is absoluut de moeite waard!
Ook zwarte knoflook parels zijn tegenwoordig verkrijgbaar en zijn totale smaakbommetjes in de keuken.

 

Kip vullen met zwarte knoflookboter

 

De beste manier om smaak aan een gebraden kip te geven, is door hem met een flinke hoeveelheid boter te vullen. Als ik zeg dat je het moet vullen, bedoel ik dat je een laagje boter onder de huid moet aanbrengen. Met de kippenpoten naar u toe gericht, plaatst u uw vingers voorzichtig onder het kippenborstvel en maakt u het vel los van de borsten. Sommige mensen vinden dat het heel goed werkt om een lepel te gebruiken in plaats van je vingers om het vel van het vlees te scheiden. Probeer beide manieren en doe wat voor jou werkt!
Neem ¾ van je boter en duw het onder de huid. Verdeel de boter met je vingers over de borsten en poten (nog onder de huid).
Doe de resterende boter in de kipholte, of smeer de kip ermee in.
Masseer het goed en bestrooi het met een zeer royale hoeveelheid zwarte peper en flink wat zeezoutvlokken.

 

Doe de hele kip in een braadslede en zet het geheel 1 uur en 15 minuten in een voorverwarmde oven. Vergeet niet om uw kip elke 20 minuten te bedruipen met het panvocht. De kip is gaar als je een prikker in het vlees kunt steken en de sappen helder zijn en een mooi goudbruin, krokant velletje krijgt.
Als alternatief kunt u met behulp van een direct afleesbare thermometer controleren of de interne temperatuur (ik stel voor in de kipfilet) 74°C is. Haal het uit de oven en laat het 10 minuten rusten.

 

Tips:

 

Waarmee serveer je deze heerlijke kip met zwarte knoflook? Hierbij wat lekker bijgerechten:

Gebakken aardappeltjes
Aardappelmousseline
Pastinaakpuree met rozemarijn
Koolsalade
Geroosterde spruitjes en zoete aardappel
Caesar salade

 

De kip lijkt erg donker van boven, maar dat komt natuurlijk door de zwarte knoflook. De kip is dus niet aangebrand.

Ik heb de kip in een airfryer XL bereid op 190°C. Verwarm deze eerst voor en doe de kip dan in het mandje van de airfryer. Laat in 30-40 minuten gaar worden.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Geroosterde kip met zwarte knoflook: