In de Flevourbox van maart zaten o.a. shiitake van Upzwam uit Almere en een biodynamische Chinese kool van de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Ik heb die twee producten gecombineerd in deze gevulde gestoomde koolrolletjes. Chinese koolrolletjes gevuld met kipgehakt en shiitake met daarbij een heerlijke Oosterse dressing. Smakelijke rolletjes die makkelijk te maken zijn.

 

Chinese kool

 

De Chinese kool is een langwerpige knapperige kool met een frisse smaak. De kool heeft dikke witte nerven en lichtgroene bladeren. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de kool oorspronkelijk uit China, daar is deze kool dan ook erg populair.
Omdat deze kool een milde smaak heeft, is het een veelzijdige groente. Je kunt de kool koken, stomen, stoven, roerbakken, roosteren, er een stamppot van maken en rauw verwerken in een salade.

 

Deze spitskool komt van de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Op deze boerderij wordt een kringloop landbouw in de praktijk gebracht.
Ze zijn zich ervan bewust dat de huidige manier van voedsel produceren tegen ecologische grenzen aanloopt en willen de landbouw in ons land weer toekomstbestendig maken. Landbouw zonder schade aan het milieu! Op deze boerderij worden allerlei manieren van de kringlooplandbouw verder ontwikkeld tot klimaatneutraal en zelfs klimaatposieve landbouw.

 

Shiitake

 

De shiitake paddenstoel heeft een nootachtige en kruidige (umami) smaak. Deze paddenstoel is in diverse soorten en maten te koop. Het is door zijn bite en gezondheidsvoordelen een ideale vleesvervanger. En een groot voordeel is dat shiitake weinig tot geen vocht afgeeft als je ze bakt. Shiitake is heerlijk in Aziatische roerbakgerechten, maar ook lekker door een pasta of op een pizza.

 

De shiitake in de Flevourbox komen van Upzwam uit Almere. Daar zetten ze lokaal reststroom om in bijzondere paddenstoelen, zoals de shiitake, oesterzwammen, beukenzwammetjes en nog veel meer soorten exotische paddenstoelen. Deze paddenstoelen zijn stuk voor stuk lekker en gezond. Paddenstoelen bevatten namelijk veel vitamines, eiwitten en mineralen. Deze stoffen hebben een goede werking op onze energie, zenuwstelsel en weerstand.

 

Tips:

 

Als je geen zin hebt om de saus te maken of om al deze ingrediënten in huis te halen, dan is een zoete chilisaus er ook heerlijk bij.

Mocht je geen stoommandje hebben, ga dan als volgt te werk: zet een grote hapjespan met deksel op het vuur en doe daar een bodempje kokend water in. Zet een schoteltje op z’n kop op de bodem van de pan. Leg hierop en bord met de koolrolletjes. Leg de deksel op de pan en stoom op deze manier de rolletjes gaar.

Furikake* is een Aziatische topping, dit vind je in toko’s

 

 

Recept Gevulde gestoomde koolrolletjes: