Wil jij wel kalkoen eten met de feestdagen, maar heb je geen zin om een hele kalkoen te bereiden? Dan heb ik de oplossing voor jou. Deze zelfgemaakte gevulde kalkoenfiletrollade is niet moeilijk te maken en hiermee serveer je wel iets bijzonders. Lekker genieten van kalkoenvlees met een heerlijke feestelijke vulling.

 

Rollade

 

Niet is zo feestelijk als een rollade. En zelf een kalkoenrollade maken heeft als voordeel dat je het kunt vullen met wat jou maar lekker lijkt. Ik heb het gevuld met kipgehakt wat ik zelf gemalen heb van kipdijfilets. Dit gehakt heb ik op smaak gebracht met gedroogde cranberries, pistachenoten, salieblaadjes, knoflookpoeder, 5-spices, peper en zout.
Je kunt ook kipgehakt (naturel) in de winkel kopen natuurlijk.
Je kunt de rollade al een of twee dagen van tevoren vullen en opgerold in de koelkast bewaren (zie foto’s gallery). Dit is vooral fijn als je een feestelijk etentje organiseert en je niet de hele dag of avond in de keuken wilt staan. Dan hoef je ’s avonds de rollade alleen nog maar aan te braden in een pan en daarna in de oven te schuiven en die doet het werk voor jou.

Gevulde kalkoenfiletrollade

 

Kalkoenfilet

 

Deze kalkoenfilet woog een kilo en dit is voldoende voor zes personen.
Kalkoenfilet is iets droger dan kalkoendijfilet, maar het is wel een stuk magerder. De kunst is om de kalkoen niet te lang te laten garen in de oven, gebruik daarom een vleesthermometer om zeker te zijn dat het vlees gaar is.
Voordat je de filet kunt vullen, snijd ze deze eerst in de lengte (niet helemaal) doormidden. Vlinderen noemen ze dan. Hoe je de kalkoenfilet kunt opensnijden om te vullen kan je hier* zien.

 

Garen

 

Zoals gezegd doet de oven het werk voor jou. Je bakt de rollade eerst rondom goudbruin in een pan en legt hem dan in de oven. Na ongeveer een uur heb je een heerlijk stuk vlees.
Afhankelijk van de dikte van de rollade, zal het vlees ongeveer tussen de 50 en 75 minuten nodig hebben om gaar te worden. De ideale kerntemperatuur voor kalkoenrollade is tussen de 72°C -74°C. Haal het vlees bij 66-68°C uit de oven en laat het afgedekt onder aluminiumfolie rusten voordat je het gaat aansnijden. Tijdens dit rusten zal het vlees nog verder garen. Als het 74°C gehaald heeft, weet je zeker dat het vlees gaar is.

 

Jus*

 

Maak zelf een lekkere jus bij deze gevulde kalkoenrollade, hier vind je het recept van een zelfgemaakte vleesjus. De jus voor de kalkoenrollade maak je op dezelfde manier, alleen gebruik je dan een gevogelte- of kippenfond in plaats van een vleesfond.

 

Erbij

 

Ik heb er gekookte boontjes, zoete aardappel stapeltjes en een zelfgemaakte cranberrycompote erbij geserveerd.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Gevulde kalkoenfiletrollade: