Deze vegetarische kikkererwten salade is een heerlijk alternatief op een boterham. Maar het is natuurlijk ook lekker op toastje bij de borrel, in een Buddha bowl of als een salade bij de barbecue. Het is makkelijk te maken en zit bomvol met smaak. Nou de hummus krijgt echt concurrentie met deze heerlijke salade.

 

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, is dit een hele romige salade. Dat komt deels door de olijfolie en mayonaise, maar ook omdat je de kikkererwten een beetje prakt. Je kunt de salade helemaal naar eigen smaak maken, houd je niet van kappertjes dan laat je ze eruit. Maar ik moet zeggen dat ze wel een goede smaakmaker in deze salade zijn, dus misschien toch maar proberen. De citroen geeft het een lekker fris accent.
Wil je het pittiger maken dan kan je nog wat gehakte rode peper of sambal toevoegen.
Wil je er een vegan salade van maken, gebruik dan vegan mayonaise.

 

Kikkererwten

 

De kikkererwt wordt ook wel keker of garbanzo genoemd. Kikkererwten zijn zo veelzijdig, je kunt er zoveel heerlijke gerechten mee maken. Het zijn goede vleesvervangers door hun hoge eiwitgehalte (19 gram per 100 gram), daarnaast bevatten ze veel vitamines, mineralen en vezels.
De kikkererwt is een eeuwenoude peulvrucht die zijn comeback helemaal gemaakt heeft sinds wij aan de hummus zijn gegaan. Het is een gezonde peulvrucht met een nootachtige smaak. Je kunt ze gedroogd of gekookt in potten/blikken kopen.
Als je ze gedroogd koopt, moet je ze eerst een nacht weken in koud water voordat je ze gaat koken zonder zout (dit duurt ongeveer 45-60 minuten). Eerlijk gezegd zijn ze dan wel het lekkerst.

 

Zoals ik al schreef zijn kikkererwten ontzettend veelzijdig. Je kunt er van alles mee maken, van koeken, salades, hummus, soep tot aan geroosterd toe.
En vergeet ook niet de aquafaba, het vocht wat in de potten zit. Daar kan je een heerlijke mayonaise of meringue van maken.

 

Ik heb een paar lekkere recepten voor jullie op een rijtje gezet:

 

Chocolade kikkererwten koeken
Aubergine kikkererwten salade
Kikkererwten spinazie kruidenomelet
Hummus soep
Harissa zalm met zoete aardappelen en kikkererwten
Kikkererwten curry met aubergine en gamba’s
Geroosterde kikkererwten in een wrap
Cordita’s
En natuurlijk Hummus

 

 

Recept Kikkererwten salade: