Vorige week hadden we heerlijk gegeten in een Zuid-Indiaas restaurant en daardoor begon het bij mij te kriebelen om weer eens een Indiaas gerecht te maken. Kip Korma curry stond al heel lang op mijn todo lijstje en vandaag heb ik deze in een simpele versie gemaakt. Korma-stijl kip curry zeg maar. Kip Korma heeft een heerlijke balans tussen zoetheid, milde specerijen en romigheid door de saus van cashewnoten en kokosmelk. Het is niet pittig, maar je kunt het natuurlijk wel een beetje pittiger maken.

 

Kip Korma

Kip Korma curry

De Korma curry vindt zijn oorsprong in het Mughal-rijk (ook wel gespeld als Moghul of Mogul) dat vanaf 1526 aan de macht was in India.
Het was een populair gerecht in de Mughal-keuken, maar zoals veel curries (bijvoorbeeld Vindaloo) is het ook beïnvloed door de Britse keuken en is het een heel ander gerecht geworden dan wat de Mughals zouden hebben gegeten.
Je krijgt ook een ander gerecht als je in India een Korma bestelt.

 

Korma is een milde, romige curry met smaken van gemalen cashewnoten, kokosmelk en uien. Het heeft ook milde ondertonen van knoflook en gember, evenals kaneel.
Korma is niet pittig, het is eigenlijk de mildste curry van het Indiase subcontinent. Het bevat alleen aromatische kruiden.
Korma-curry kan worden gemaakt van de volgende ingrediënten; plantaardige olie of ghee, knoflook, gember, garam masala kruidenmix, een kaneelstokje, kokosroom, gemalen cashewnoten of amandelen en stukjes kip.
De eenvoudige specerijen die in de saus worden gebruikt, geven de kip een heerlijke warmte, terwijl je een mooie romigheid krijgt van de cashewnoten en uien, wat resulteert in een heerlijk delicate curry.

 

Simpel recept

 

Ik heb er dus mijn eenvoudige versie van gemaakt, dit is dus absoluut niet een origineel Indiaas recept. Maar dit recept is altijd beter dan de Kip Korma uit een pak. Er zullen vast wel goede Korma currypasta’s te vinden zijn in de winkels. Maar deze zelfgemaakte saus is zo eenvoudig, probeer het eens.

 

Die saus is zo lekker, je kunt het ook voor andere recepten te gebruiken.
Zo kan je een Korma met alleen maar groenten maken, of je gebruikt vega(n) kipstukjes en maakt er een heerlijk vegetarisch of vegan gerecht van.

 

Kip

 

Wat betreft welk deel van de kip je kunt gebruiken: ik heb deze keer kipdijfilets gebruikt, die blijven doorgaans lekker mals. Kipfilets kunnen taai worden als je ze net iets te lang kookt.
Je kunt ook kippenpootjes gebruiken, die moeten alleen veel langer garen in de saus.
Het bijzondere van deze curry is dat de stukjes kip er rauw in gaan. Dit is vaak gebruikelijk in Indiase recepten.

 

Andere heerlijke Indiase gerechten zijn:

 

Saag Paneer
Kashmiri chili aardappel curry
Punjabi curry van kip
Butter chicken
Kip Madras

 

Tips:

 

Je kunt ook nog wat groenten toevoegen aan de curry, zoals bijvoorbeeld stukjes bloemkool, wortel, pompoen of erwten.

Serveer het gerecht met Naanbrood of gekookte rijst.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Kip Korma curry: