Tariwalla murgh is een Punjabi curry van kip. Het is een gerecht wat je niet snel op een menukaart van een Indiaas restaurant vindt. Dit omdat deze curry vooral thuis bereid wordt. Wij zijn gek op Indiase gerechten en ik wist dat ik deze curry moest proberen toen ik het eens voorbij zag komen op een kookprogramma op de BBC. En man wat had ik gelijk, zo’n lekkere curry die ook nog eens makkelijk te maken is. Dit wil jij ook proeven!

 

Indiase curry

 

Er bestaan meerdere soorten curry’s, zo heb je de Indiase, Indonesische, Maleisische en Thaise curry’s. Allemaal erg lekker maar zeer verschillend. En omdat India zo groot is, heb je daar ook weer zeer verschillende keukens. Deze curry komt uit de noord Indiase deelstaat Punjab. Hier komen o.a. ook de beroemde tandoori gerechten vandaan.

 

Een Indiase curry bestaat in principe uit drie basiselementen, dit zijn ui, knoflook en gember. Als één van deze drie ingrediënten mist, is het geen curry. Daarnaast wordt een curry gemaakt van verschillende specerijen en verse kruiden.
En als hoofdingrediënten kan je kiezen tussen vlees, vis of groenten.
En dan een saus, die het gerecht samenbrengt. De saus kan gemaakt worden van gepureerde tomaten, paprika’s, chilipepers, bouillon, kokosmelk, yoghurt of spinazie (Saag Paneer). De saus wordt dikker gemaakt door het te laten inkoken.

 

Een curry wordt nooit zo geserveerd maar met meerdere gerechten zoals bij een Indische rijsttafel. Bij een curry wordt o.a. rijst, biryani, naanbrood, pappadums, chapati, chutneys en/of raita geserveerd.

 

Punjabi curry van kip

 

Deze curry wordt dus gemaakt met kip. Ik heb kipdijfilets gebruikt, omdat die lekker mals blijven. Misschien vind je het vreemd, maar in veel curry’s gaat het vlees of vis rauw in de saus. Je hoeft het vlees van tevoren dus niet te marineren of te bakken, dat maakt het recept wat makkelijker en sneller te maken.
Die saus is trouwens lekker pittig door de chilivlokken, gebruik zo veel of weinig als jou lekker lijkt.

 

 

Recept Punjabi curry van kip: